Science says: chocolade eten maakt je slimmer

Het beste nieuws van de dag!

Ben jij dol op chocolade, maar voel je je altijd een beetje schuldig wanneer je weer een stukje (of hele reep) naar binnen werkt? No worries, want wetenschappers hebben ontdekt dat antioxidanten in cacao het denkvermogen vergroten. Dat is nog eens een onderzoek waar we blij van worden!

Antioxidanten in cacao

Mensen voelen zich fijn door chocolade. Of het nou een chocoladereep is, warme chocolademelk, chocoladepepernoten of ergens in verwerkt: chocolade is altijd goed. Nu schijnt dat de lekkernij ook nog eens goed is voor onze hersenen, zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports. Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten ontdekten dat het consumeren van cacao onze aandacht vergroot. Maar hoe kan dat? Het heeft alles te maken met cacaobonen, die rijk zijn aan belangrijke antioxidanten als flavanolen.

De testgroep voor het onderzoek bestond uit achttien gezonde volwassenen tussen de 18 en 40 jaar oud. Deze mensen kregen een cacaodrank met hoog flavanolgehalte of juist met een klein gehalte voorgeschoteld. Onderzoekers keken vervolgens hoeveel zuurstof er in de hersenen van de testgroep aanwezig was.

Sneller denken en besluiten

Om te kijken wat het met de mensen deed, kregen de testpersonen gedurende de dag steeds moeilijkere denkopdrachten. “Het doel van de studie was om te onderzoeken of het zuurstofgehalte in de hersenen omhoogging, en of je je door cacao beter kunt focussen”, vertelt Catarina Rendeiro, bioloog aan de Universiteit van Birmingham, aan Metro.

Onderzoekers ontdekten dat het denk- en besluitvermogen van mensen die een drankje met veel antioxidanten kregen, verbeterde na het drinken ervan. Een hoog zuurstofgehalte in de hersenen is volgens Rendeiro de sleutel voor een goed denkvermogen.

Niet dat je ooit een excuus nodig hebt om van een stukje chocolade te genieten, maar dit is toch mooi meegenomen.

Bron: Kookfans, Grazia archief | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws