Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Tabitha eerlijk over mentale struggles: ‘Rugzak met trauma’s’

'Het was absoluut een vlucht voor mij'

De carrière van Tabitha gaat als een speer. De zangeres timmert hard aan de weg en is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hitlijsten. Toch gaat niet altijd alles over rozen in haar leven. In gesprek met JAN vertelt ze openhartig over mentale struggles waar ze mee te maken heeft.

Veel meegemaakt

Tabitha heeft veel meegemaakt in haar jeugd. Toen ze nog maar negen jaar oud was, overleed haar vader en kwam haar moeder er alleen voor te staan. "Ergens ben ik haar toen ook verloren. Ik heb vaak het gevoel gehad dat ik aan mijn lot werd overgelaten. Ik stond mijn eigen boterhammen te smeren of mijn haar te doen voor ik naar school ging. Er werd niet zo veel van mij verwacht en ik werd heel vrijgelaten", blikt ze terug op die tijd. Daardoor ging ze al vroeg rondhangen in nachtclubs en studio's. "Maar het was ook onveilig. Een kind heeft nou eenmaal grenzen en regels nodig."

Rugzak met trauma's

Toen Tabitha 21 jaar oud was, stapte ze op het vliegtuig naar Amerika. Ze had slechts driehonderd euro op zak en ging een producer ontmoeten die met haar wilde samenwerken. "Het was absoluut een vlucht voor mij", vertelt ze eerlijk. "Ik kwam net uit een nare relatie en dacht dat ik gelukkig zou worden als ik alles achter me kon laten. Maar ik nam mijn rugzak met trauma’s natuurlijk gewoon met me mee." Uiteindelijk brak de zangeres vier jaar later door. In de tien jaar daarvoor heeft de zangeres 'alles gedaan om rond te komen' en was ze mentaal nog altijd aan het struggelen.

Levenslessen

Alles wat Tabitha heeft meegemaakt verwerkt ze in haar muziek. Hoewel ze eerst nog last had van een schrijversblok, heeft ze nu alles voor haar nieuwe album zelf op papier gezet. "Elk liedje is geschreven vanuit mijn puurheid, verhaal en proces. Het zijn mijn levenslessen." De zangeres heeft dan ook veel geleerd. "Als er iets is wat ik heb geleerd, is het dat je in het leven niet alles alleen hoeft te doen", stelt ze. "Omdat ik vanuit mijn jeugd gewend was om voor mezelf te zorgen, heb ik lang gedacht dat ik anderen niet nodig had. Maar door mijn reizen met het plantmedicijn en de mensen die ik daardoor heb ontmoet, heb ik geleerd dat we zijn gemaakt om in community’s te leven en om elkaar te helpen."

Bron: JAN Magazine, RTL Boulevard | Beeld: Ruud Janssen