Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Wow: true crime docu's kijken is eigenlijk heel erg gevaarlijk

Dat wisten wij niet!

Eerlijk is eerlijk: (bijna) iedereen houdt er wel van om helemaal op te gaan in een spannende true crime docu, right? En hoewel we ons urenlang kunnen vermaken met zo'n docu, blijkt het kijken ervan helemaal niet goed voor je te zijn, zo stelt psycholoog Thema Bryant.

True crime docu's

Hoewel bijna iedereen wel kan genieten van een true crime docu, laat psycholoog Thema Bryant in de podcast van Mel Robbins weten dat het eigenlijk helemaal niet zo goed voor je is. "Als jouw idee van ontspanning voor het slapen gaan is om drie afleveringen van Law & Order te kijken, zou ik je willen vragen waarom jouw manier van ontspannen is om trauma's te bekijken", zo begint ze haar verhaal. "Sommigen van ons zijn in een stressvolle omgeving opgegroeid en zien dan rust en vrede als saai. Om dan alleen thuis te komen in een rustige omgeving voelt onwennig, omdat het iets is wat jou niet bekend is."

Trauma's

Ook Dr. Elizabeth Jeglic, professor bij het John Jay College of Criminal Justice kan zich in de uitleg van Bryant vinden. "Net als dat sommige mensen neigen naar een psychologiestudie studeren die een geschiedenis hebben met mentale ziektes of daar nog steeds mee dealen." Ook legt ze uit dat mensen die in het verleden heftige dingen hebben meegemaakt, true crime docu's graag bingen.

"In diezelfde lijn denk ik dat het heel aannemelijk is dat mensen die met trauma's te maken hebben graag true crime kijken om deze trauma's een soort van nog een keer te ervaren, in een veilige omgeving waar zij meer controle hebben." Aha!

Bron: Girl Scene | Beeld: Adobe Stock