Wait, what? Je telefoon op stil zetten is juist meer verslavend

Makes sense.

Je kent het wel: je bent die meldingen op je telefoon even helemaal zat en zet ‘m daarom op stil. Erg logisch, zou je denken. Maar wist je dat je telefoon op stil zetten er juist voor zorgt dat je méér op je telefoon gaat kijken? Wij leggen je uit waarom.

Verslaving

Inmiddels is een telefoon niet meer weg te denken uit ons leven, are we right? En juist daardoor zijn we niet meer bang om toe te geven dat we er met z’n allen door de jaren heen verslaafd aan zijn geraakt. Toch is het af en toe wel eens lekker om cellphone-free te zijn. En als je dat dan aankaart, wordt er vaak gezegd dat je je telefoon op stil moet zetten omdat je er dan minder op zou kijken. Maar schijn bedriegt…

Onderzoek

Het blijkt namelijk dat als je je telefoon op stil zet, je je juist meer aangetrokken voelt om te kijken of je berichtjes binnen hebt gekregen. Het tijdschrift Computers in Human Behavior heeft er zelfs een onderzoek naar gedaan. Zo hebben ze 138 mensen gevraagd om verschillende functies op hun telefoon te testen. Hieruit koos 42% voor de trillende functie, 8,7% voor de stille modus en het resterende aantal mensen koos ervoor om hun telefoon op het geluid aan te laten.

En wat bleek? De mensen die hun telefoon op stil hadden staan keken het aller vaakst op hun telefoon. Zo keken zij maar liefst 98,2 keer per dag op hun telefoon, in tegenstelling tot de mensen die hun telefoon op trilstand hadden (52,9 keer).

FOMO

Maar dat is zeker niet het enige wat het onderzoek teweeg heeft gebracht. Zo is er een logische verklaring voor deze cijfers: FOMO (Fear Of Missing Out). Dit betekent dat iemand bang is om iets – belangrijks – te missen. Door al deze resultaten raden onderzoekers dus niet aan om je telefoon helemaal op stil te zetten. Zet bijvoorbeeld je meldingen aan bij belangrijke berichten en apps, zodat je toch altijd op de hoogte bent van de belangrijke dingen.

Bron: Ze | Beeld: Emily in Paris

Laatste nieuws