Dankzij deze tips wordt je nachtrust niet verstoord door je telefoon

Thank us later!

De nieuwste aflevering van je favo realityprogramma nog even afkijken, een late-night online shopsessie houden of nog even door TikTok scrollen en verstrikt raken in onnozele kattenfilmpjes: we maken ons er allemaal schuldig aan. We weten dat het niet verstandig is om ’s avonds de telefoon er nog bij te pakken, maar het is zó verleidelijk. Met deze tips zorg je ervoor dat je nachtrust niet wordt verstoord door je smartphone!

1. Bedtijd

De allerbelangrijkste tip is zorgen dat je minder wordt afgeleid door je telefoon. Hoe je dat aanpakt? Met de speciale bed- of niet storen-modus. Bijna alle moderne telefoons hebben wel zo’n optie. Dit betekent simpelweg dat je minder notificaties ontvangt. En met minder notificaties ben je ook direct minder afgeleid. Vaak kun je deze optie helemaal op je eigen wensen afstemmen. Of je nu een vroege vogel bent of een echte nachtuil: op het moment dat het jóu uitkomt zie je vanzelf dat appje of sms’je wel. Maar je raakt er in elk geval niet meer door afgeleid wanneer je net wilt gaan slapen.

2. Filteren

Als je toch nog tot laat bezig bent met je telefoon, dan ken je vast dat gevoel van prikkende ogen wel. Het blauwe licht dat van je telefoonscherm afkomt, is namelijk niet fijn voor je ogen én kan je slaapritme ook nog eens flink verpesten. Dat blauwe licht zit namelijk ook in zonlicht. Daardoor raakt je biologische klok in de war. Als gevolg kun je dan flink wakker liggen. Niet fijn!

Gelukkig zijn er veel telefoons en apps die het mogelijk maken om een kleurenfilter toe te passen op je scherm. Deze kunnen op een timer werken, zodat het kleurenfilter geleidelijk aan in actie komt zodra de zon ondergaat. Daarmee wordt het licht dat van je telefoon komt een stuk warmer gemaakt en dat scheelt een hoop prikkels die je hersenen wakker houden.

3. Minder fel

En ten slotte: is de zon onder en heb je die leuke sfeerlampjes in huis aangezet? Dan is het ook tijd om de helderheid van je telefoonscherm flink naar beneden te schroeven. Dit hangt samen met het blauwe licht, dat we hierboven al noemden.

Ook als je midden in de nacht wakker wordt en tóch naar je telefoon grijpt (een slechte gewoonte, maar toch), is het wel zo prettig als dan de schermhelderheid op z’n laagst staat. Anders is dat felle licht behoorlijk verblindend en kun je daar goed wakker van worden. Terwijl je júist je wilt kunnen omdraaien en weer in slaap vallen. Aiii…Gelukkig heb je daar met een extra lage schermhelderheid minder last van!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Pexels

Laatste nieuws