Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Hierdoor krijg je dat ene nummer niet uit je hoofd

En dít kun je ertegen doen.

Af en toe meezingen met een liedje is heerlijk. Als je dat liedje echter de hele dag in je hoofd hebt, word je niet blij. Hoe kan het dat een nummer zó blijft hangen en wat kun je doen als je daarvan af wilt komen? Grazia to the rescue!

Brain itch

Je hebt het vast weleens gehad: een brain itch. Niet zo bekend met het woord? Een brain itch is dat ene hele irritante liedje dat zich non-stop afspeelt in je hoofd. Onderzoekers aan de Durham University vonden het fenomeen zó interessant, dat ze zich er wat meer in hebben verdiept. En wat blijkt? Een nummer moet drie verschillende kenmerken hebben om een brain itch te veroorzaken.

Herkenbare beat

Allereerst moet het liedje een herkenbare beat hebben, aangezien er in je internal jukebox meer dan duizenden nummers zitten opgeslagen. Zit er dus een liedje bij met een herkenbare beat, dan wordt je geheugen meteen getriggerd. Nog iets herkenbaars aan een brain itch zijn de onverwachtse pauzes en de herhaling van bepaalde noten. Ook is de melodie vaak erg simpel en zit er een ritmisch patroon in.

Hoe krijgen we het uit ons hoofd?

Nu horen we je denken: 'Hoe krijg ik het in hemelsnaam weer uit mijn hoofd?'. Het makkelijkste wat je hier volgens de onderzoekers tegen kunt doen, is het hele liedje afluisteren. Het is namelijk zo dat meestal een deel van het liedje in je hoofd blijft zitten, waardoor je hersenen zoeken naar het complete patroon. Daarnaast kun je afleiding gaan zoeken of moet je gewoon maar accepteren dat dat irritante liedje in je hoofd zit. Alles wat je aandacht geeft, blijft. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk aan andere dingen denkt!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock