Zonnebrandvlekken in je kleren? Zó verwijder je ze makkelijk

Easy does it.

Lees ook

Ga je de deur uit? Dan is smeren met een goede SPF een absolute must. Toch komt het weleens voor dat je begint te smeren en per ongeluk uitschiet op je kleren. Whoops. Gelukkig is er een makkelijke manier om zonnebrandvlekken uit je kleding te halen.

Zonnebrand in kleding

Als je in je bikini of badpak zit, is insmeren lekker makkelijk. Schiet je toch per ongeluk uit met je zonnebrandcrème? Dan is je badkleding vaak met een plons in het water weer schoon. Wanneer je echter kleding aanhebt, gaat het insmeren vaak wat lastiger. Voor je het weet heb je zonnebrandvlekken in je kleren zitten – met alle gevolgen van dien. Zo kunnen je kleren verkleuren als er zonnebrandcrème in terecht komt. Daarnaast is zonnebrandcrème ook nog heel vet door de oliën die erin zitten, dus vetvlekken kunnen er ook door ontstaan. Die zijn er altijd lastig uit te krijgen. Maarre, niets is onmogelijk. Daarom delen wij onze beste tips om je kleding weer zonnebrandvrij te krijgen.

Tegen vetvlekken

Vetvlekken haal je gemakkelijk uit je kleding met wat warm water, een schone spons en een kleine hoeveelheid afwasmiddel. Het afwasmiddel breekt de vetbestanddelen af, waardoor het gemakkelijk weg te halen is. Laat het even vijftien minuten intrekken en gooi je kledingstuk dan in de wasmachine. Doe je je kleding daarna vaak in de droger? Check dan eerst even of de vlek er echt uit is. Hitte zorgt er namelijk voor dat een vlek permanent in je kleding zal trekken. Enne, dat willen we natuurlijk niet.

Tegen verkleuring

Het tweede probleem dat kan ontstaan is dat je kleding door de zonnebrandcrème verkleurt. Er ontstaan dan hardnekkige gele of oranje plekken op je shirt of rok. Dit komt door het ingrediënt avobenzone. Dit zit in veel zonbeschermingsproducten en wanneer dit in contact komt met water of zweet, veroorzaakt het een chemische reactie. Die reactie is verantwoordelijk voor de verkleuring.

De verkleurde plekken kun je gelukkig wel behandelen. Dit doe je met zuiveringszout, of baking soda. Breng het zout droog aan op de vlek en laat dit een half uur zitten. Daarna borstel je het overtollig poeder weg. Doe daarna nog een druppeltje afwasmiddel op de vlek en laat dit nog eens tien minuten zitten. Daarna weer wassen als gewoonlijk en er is geen vlek meer te bekennen. Et voilà: je kleding is weer helemaal schoon!

Bron: Dingen voor Vrouwen, Libelle | Beeld: SATC

Laatste nieuws

Zie ook