Good to know: hier staat de factor van je zonnebrand voor

Toch wel handig om te weten waar dat cijfertje voor staat.

Met deze regen heb je je zonnebrand waarschijnlijk al weer opgeborgen, maar volgens het laatste weerbericht zit het zonnetje er weer aan te komen. Het is dan belangrijk om goed te smeren, want verbranding ligt al snel op de loer. Alleen waar staat een factor 15, 30 of 50 nou eigenlijk écht voor? We zochten het voor je uit!

Welke factor?

Je zit nog geen kwartiertje met je snoet in de zon en je ziet eruit als een tomaat. Herkenbaar? Vast wel. Veel mensen vergeten te smeren of gebruiken een zonnebrandcrème met een te lage factor. Niet slim. Helemaal met een hoge zonkracht in juni of juli kan je huid namelijk al binnen een kwartiertje verbrand zijn. And you don’t want that!

Hartstikke verstandig dus, zo’n kledder zonnebrandcrème. Maar welke gebruik je: factor 15, of toch maar 30 of 50? Voor je die beslissing neemt, is het misschien handig om weten waar die getallen voor staan. En we kunnen alvast verklappen: het antwoord is vrij logisch.

Huidtypes en zonkracht

Voor het getal zie je vaak de afkorting SPF, wat voor Sun Protection Factor staat. Verbrand je normaal gesproken na 10 minuten? Dan verbrand je na het opsmeren van zonnebrandcrème met factor 15 pas na 10 minuten x 15 = 150 minuten. Gebruik je factor 30, dan reken je 10 minuten x 30 en verbrand je zelfs pas na 300 minuten.

Echter is het wel handig dat je weet hoe snel je ongeveer zou verbranden zonder zonnebrandcrème. Dat verschilt namelijk nogal; mensen met een donkere huidskleur verbranden bijvoorbeeld minder snel dan mensen met een lichte huidskleur. En ook de zonkracht heeft invloed op hoe snel je verbrandt. Houd de boel dus goed in de gaten. Een verbrande en rode opperhuid draagt immers bij aan de kans op huidkanker. Enne, vergeet ook niet je gezicht in te smeren!

Bron: Marie Claire, Tips en Weetjes | Beeld: SATC

Laatste nieuws