Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Vergeet niet je zorgverzekering te vergelijken

Op deze punten moet je letten.

Zorgverzekering

Zorgverzekeraars kondigen komende week de premie van hun basisverzekering en de inhoud van hun aanvullende verzekeringen aan. Geïnteresseerd in de nieuwste zorgpremies? Overstappen kan maar tot de laatste dag van dit jaar (maar niet als je zelf je oude verzekering opzegt. Dan heb je tot eind januari 2022 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten).

Waarom vergelijken?

Elk jaar is het verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken. De laatste jaren is de gemiddelde zorgpremie voor het basispakket telkens duurder geworden, maar de premies verschillen per verzekeraar. Het is dus altijd handig om te kijken hoeveel jouw zorgverzekering aankomend jaar zal stijgen. Ook doe je er goed aan te kijken naar de beste zorgverzekering voor jouw situatie. Wellicht veranderen er aankomend jaar zaken, waardoor een andere zorgverzekering kiezen voordeliger zal uitpakken. Misschien wil je komend jaar zwanger worden? Naast veranderingen is het natuurlijk ook gewoon fijn om te besparen op je zorgverzekering; hetzelfde pakket aan zorg kan volgend jaar bij een andere verzekeraar opeens goedkoper zijn.

Onbekend met zorgverzekeringen?

Ga je dit jaar voor het eerst zelf een zorgverzekering afsluiten? Lees dan vooral verder! We noemen een paar zaken om rekening mee te houden. Ook geven we een paar tips om je op weg te helpen bij het vergelijken van een nieuwe zorgverzekering die bij jouw situatie past.

Verzekeringsgroepen, verzekeraars, labels en volmachten

In Nederland zijn er elf zorgverzekeraars die één of meerdere labels, verzekeraars en/of volmachten hebben. Iedereen heeft recht op dezelfde zorg uit het basispakket. De inhoud van dit pakket is namelijk wettelijk bepaald. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een basisverzekering af te sluiten.

De grootste vier zorgverzekeraars zijn Zilveren Kruis (Achmea), VGZ, CZ en Menzis. Zoals je ziet, is Zilveren Kruis onderdeel van Achmea. Achmea is een voorbeeld van een verzekeraarsgroep, die 4 verzekeraars, 2 labels en 1 volmacht telt.

Labels zijn onderdeel van een verzekeraar, maar hebben wel een eigen klantenservice. Volmachten zijn ondernemingen die zorgverzekeringen van een andere verzekeraar aanbieden. Elke zorgverzekeraar binnen een verzekeringsgroep heeft een andere invulling van hun pakketten (behalve het basispakket, want deze inhoud is bepaald). Ook verschillen verzekeraars van soorten polissen. Wat dat zijn lees je hieronder.

Polissen

Polissen zijn niets anders dan een bewijs van de overeenkomst tussen een verzekeraar en de verzekeringnemer. Hierin staan verschillende gegevens, zoals wat er gedekt wordt binnen jouw (aanvullende) verzekering.

Een zorgverzekeraar heeft contracten afgesloten met zorgaanbieders. Ga je naar een zorgaanbieder waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft, dan wordt in veel gevallen maar een deel van de rekening vergoed, maar dat ligt aan je soort polis. In de zorg heb je vier soorten polissen: een natura-, budget-, combinatie- en restitutiepolis. We leggen de verschillen uit.

Naturapolis. De zorgkosten worden alleen vergoed van zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft. Anders krijg je niet de hele rekening vergoed, maar een percentage van de hele rekening. Benieuwd met welke zorgverzekeraar je zorgverlener een contract heeft?

Budgetpolis. Dit is hetzelfde als een naturapolis, maar dan met minder zorgkeuze. Je krijgt je volledige rekening alleen vergoed als je naar een zorgaanbieder gaat waarmee je zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Je kan dan dus niet bij elk ziekenhuis terecht en alle kosten vergoed krijgen. Een budgetpolis is erg goedkoop, maar daar staat dus tegenover dat je soms ver moet reizen voor volledig vergoede zorg (geldt niet voor spoedeisende hulp).

Restitutiepolis. Bij een restitutiepolis kun je bij elke zorgverlener terecht, ongeacht of je zorgverzekeraar een contract heeft met deze zorgverlener. Je krijgt altijd een volledige vergoeding, maar niet als de kosten ver boven de marktprijs liggen (bijvoorbeeld van een dure kliniek). Voor een restitutiepolis betaal je maandelijks vaak meer dan voor een naturapolis. Let wel op dat restitutiepolissen niet altijd gelden voor aanvullende verzekeringen, maar wel voor de basisverzekeringen.

Combinatiepolis. Een combinatie tussen een restitutie- en naturapolis. Je kunt naar elke zorgverlener, maar moet extra betalen bij zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft als de kosten hoger zijn dan het ‘normale’ tarief. Vaak is het ‘normale’ tarief wel voldoende om de volledige rekening te dekken. Let dus goed op dure klinieken.

Vergelijken

Zoals hierboven duidelijk wordt, is er veel aanbod aan verzekeringen en soorten polissen. Bij Independer kun je handig alle zorgverzekeringen vergelijken en zo de beste zorgverzekering vinden voor jouw situatie in 2022. Via deze zorgvergelijker vind je gemakkelijk alle zorgpremies, vergoedingen, gecontracteerde zorgverleners en klantreviews. Sluit je een zorgverzekering af via Independer? Dan krijg je er een gratis Tandongevallen-verzekering bij.

Misschien ook voor jou:
Jongen doet schokkende ontdekking na het lenen van laptop