Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zomer in aantocht: zo bescherm je jezelf tegen de zon

Aha!

De zomer staat weer voor de deur en we moeten eerlijk zeggen: we kunnen niet wachten! Na de afgelopen natte winter is er niets fijner dan zonnestralen absorberen. Die vitamine D zou veel van ons goed doen na een lange winter. Genieten van de zon is heerlijk, maar het is wel belangrijk om jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

Naast vitamine D bestaan zonnestralen namelijk uit schadelijke UV-stralen die onze huid beschadigen. Daarom moeten we voorzorgsmaatregelen treffen. Gelukkig zijn er een aantal simpele tips waarmee je kunt genieten van de warmte van de zon terwijl je jezelf beschermt tegen huidschade – gewoon vanuit huis. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Koop een goed zonnescherm zoals screens voor thuis

Wat in ieder geval aan te raden is, is een goed zonnescherm of zonnedoek, bijvoorbeeld in de vorm van een  screendoek. Veel mensen denken er namelijk wel aan om hun buitenruimte te beschermen in de vorm van schaduw, maar vergeten dat de schadelijke UV-straling gewoon door ramen kan gaan. Dat betekent dat je huid in huis ook beschadigd kan raken door de zon. Maar: maak je vooral geen zorgen, want met een paar goede screens of met een kwalitatief zonnescherm zorg je ervoor dat je die straling tegen kan houden.

Screens blokkeren bijvoorbeeld het directe zonlicht, terwijl je wel gewoon naar buiten kunt kijken. Het daglicht wordt dus niet geblokkeerd, wat wel zo prettig is. Wat betreft je buitenruimte is het raadzaam om voor een schaduwdoek, parasol of zonnescherm te gaan. Dit soort items beschermen je ook tegen de sterkte van de zonnestralen, terwijl je wel gewoon lekker buiten kunt zitten. Kortom: een simpele investering die je veel brengt in een zonnige zomer.

Smeren, smeren en nog eens smeren: gebruik dagelijks SPF

Als er iets is waar veel vrouwen niet aan denken, is dat ze er goed aan doen om dagelijks een product met SPF te gebruiken. Dat moet je overigens niet alleen in de zomer doen, maar ook in de andere seizoenen. Daarmee bescherm je de gevoelige huid van je gezicht namelijk tegen UV-straling. Zelfs wanneer je de deur niet uitgaat, is het een goed idee om te smeren. Dit hoeft niet per se een zonnebrandcrème of lotion te zijn, maar mag ook een foundation, poedertje of ander beautyproduct met SPF zijn. Zolang er maar SPF in zit voor dat extra laagje bescherming.

Voor de zomer is het natuurlijk wel extra prettig om net wat beter beschermd te zijn. De zon is in dit seizoen een stuk sterker dan in de lente, de herfst of de winter. Koop daarom goede producten die je tegen de zon beschermen, zoals olie, crème, lotion of poeder. Even in de zon zitten in de tuin? Prima, maar doe dat wel beschermd en vermijd de zon tussen 10 en 15 uur. In die uren is de zon namelijk het sterkst. Ook hierbij geldt: wees niet bang. De zon is namelijk ook erg goed voor je, zolang je buiten de bovenstaande tijden even in het zonnetje gaat zitten en je je insmeert met goede producten.

Draag beschermende kleding in de zomer – ook thuis

Een ander punt waar veel vrouwen niet aan denken wanneer ze op een zomerse dag in huis zijn, is het dragen van beschermende kleding. Hoewel het natuurlijk altijd lekker is om in de zomer lekker bloot gekleed te gaan, met name wanneer het warm is, ben je op die manier niet altijd even goed beschermd tegen de UV-stralen. Wil je je thuis toch nog wat beter beschermen tegen de zon, dan is het zeker aan te raden om eens op zoek te gaan naar beschermende kleding die hip is en lekker zit.

Er is namelijk van alles te koop op het gebied van beschermende kleding tegen de zon. Denk aan luchtige kleding die gemaakt is van dichte en donkere stoffen waarmee de stralen worden geblokkeerd. Lange mouwen zijn niet heel erg in de zomer wanneer het materiaal lekker luchtig is. Stoffen die heel lekker in de zomer zijn, zijn linnen en katoen. Vergeet ook niet om je hoofd te beschermen, bijvoorbeeld door middel van een mooie hoed.

Koele omgeving binnen zorgt ook voor fijne bescherming

Tot slot weten we allemaal hoe warm de zomers in Nederland kunnen zijn. Hoewel je met de bovenstaande stappen goed beschermd bent tegen de schadelijke UV-stralen die in de zon zitten, betekent dit niet dat je lekker koel de zomer door kunt gaan. Daarom hebben we nog een paar extra tips voor je om je woning koel te houden in de zomer:

  • Zorg ervoor dat je je screens of zonnescherm gedurende de dag omlaag hebt, zodat het huis minder snel opgewarmd wordt.
  • Ventileer je huis vroeg in de ochtend of laat in de avond; op de momenten dat het fris is.
  • Gebruik een ventilator of een airco om de temperatuur binnen beter te regelen.
  • Leg lekker veel ijsjes in de vriezer en probeer overdag vooral niet te veel te doen om zo oververhitting te voorkomen.

Beeld: Adobe Stock