Prince Charmings Sezer openhartig over coming-out

“Ik heb mensen die niet van mij kunnen houden om wie ik echt ben niet nodig.”

Lees ook

Sezer Turan is wellicht een van de meest opvallende personen die meedoet aan Prince Charming. Hij is een vrolijke verschijning, maar dit was niet altijd zo. De rapper doorging namelijk een pittig proces voordat hij uit de kast durfde te komen. Aan Grazia vertelt Sezer openhartig over zijn coming-out.

Struggles

Sezer wist al op jonge leeftijd dat hij geen interesse had in meisjes. “Toen ik elf was begreep ik al dat ik op jongens val. Maar thuis was het mij ‘aangeleerd’ dat dat niet kan.” Sezer kon zijn geaardheid dan ook niet meteen accepteren en ging zes jaar lang door een pittig proces. “Ik dacht continu: wtf, waarom ben ik homo?” Hij ging zelfs bidden om hetero te worden.

Op zijn zeventiende wilde Sezer niet langer een dubbelleven leiden en vertelde hij zijn familie dat hij homo is. “Ik hou er niet van om te liegen. Ik lieg ook nooit om de waarheid makkelijker te maken; dat gaat tegen mijn natuur in.”

Coming-out

Het gesprek dat Sezer met zijn moeder wilde voeren over zijn geaardheid, ging hem niet makkelijk af. “We zaten twee uur aan tafel, maar ik durfde niks te zeggen. Mijn moeder zei toen tegen me: ‘Je gaat niet van tafel voor je me hebt verteld waar je mee zit.’ Uiteindelijk heb ik het haar gewoon verteld.”

“Ik gaf ze (mijn familie, red.) eigenlijk een soort optie: als jullie me niet kunnen accepteren, dan ga ik weg. Dit is wie ik ben. Met andere woorden: ik heb mensen die niet van mij kunnen houden om wie ik echt ben – zelfs mijn eigen moeder – niet nodig.”

Hoewel Sezer bang was voor zijn moeders reactie, voelde hij zich gezegend met zijn moeder en haar reactie. “Ze omhelsde me en accepteert me om wie ik ben. Mijn moeder en mijn familie in Turkije accepteren me allemaal. Niemand heeft er issues mee dat ik gay ben.”

Vriend ontmoeten

Sezer kijkt de afleveringen van Prince Charming dan ook terug met zijn moeder. “Mijn moeder kan niet zo goed Nederlands, maar ik translate natuurlijk. Ze vindt het programma gewoon leuk. Ze heeft totaal geen vooroordelen.”

In Prince Charming vertelt Sezer onder andere dat hij het bijzonder vindt dat zijn moeder graag Sezers vriend wil ontmoeten, als hij iemand heeft gevonden. Dat betekende veel voor hem: “Ik was in shock toen ze dat zei. Ik was zo blij. Toen vond ik echt innerlijke rust, omdat ik toen voelde dat mijn moeder me volledig accepteert.”

Acceptatie same-sexrelaties

Sinds Sezer te zien is in Prince Charming krijgt hij van veel Turkse jongeren, die nog in de kast zitten, berichten. “Iemand zei laatst: ‘Ik vind het zo cool dat je meedoet aan het programma en laat zien dat het normaal is dat Turkse jongeren ook gay kunnen zijn.’ Hij zei ook dat een paar Turkse jongens in zijn gemeenschap nog niet uit de kast durven te komen, omdat er dan heel heftige discussies zouden ontstaan. Ik vond het dan mooi dat hij zei dat hij kracht uit mijn deelname haalt.”

Het is dan ook een van Sezers grote dromen om zoveel mogelijk mensen te inspireren. Het lijkt erop dat de rapper al goed op weg is!

Beeld: RTL

Laatste nieuws

Zie ook