Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Must-see: tentoonstelling Jean Paul Gaultier

Deze eerste internationale tentoonstelling markeert het 35-jarig bestaan van zijn modelijn . Sinds de start in 1976 van...

Must-see: tentoonstelling Jean Paul Gaultier

Deze eerste internationale tentoonstelling markeert het 35-jarig bestaan van zijn modelijn . Sinds de start in 1976 van zijn eerste prêt-à-portercollectie is Gaultier niet meer weg te denken uit het modebeeld en is hij uitgegroeid tot een icoon van wereldformaat. Provocatief en gedurfd treedt hij al meer dan drie decennia buiten de gebaande paden en gaat hij in zijn werk de discussie aan met de gevestigde orde.

Voor zijn collecties laat Gaultier zich inspireren door wereldculturen, van Afrika en India tot aan Rusland en Griekenland. Hij combineert invloeden van de Huzaren en de Mongolen moeiteloos met die van Chassidische joden, Chinezen en zelfs met de Mexicaanse surrealistische schilder Frida Kahlo. Zo vertelde hij bijvoorbeeld doodleuk dat hij een keer een blik kattenvoer opentrok en zo op het idee kwam om een set Afrikaanse armbanden te ontwerpen. Huh? Maar hij is ook niet vies om de grenzen te verleggen tussen de verschillende sexen. Hij creëert in zijn werk androgyne vormen en speelt met overgeseksualiseerde conventies in de mode-industrie.

De tentoonstelling is ingedeeld in de verschillende tijdgeesten. Van Urban Jungle, Boudoir en tot Skin Deep en Punk. Ook de Blonde Ambition tour van Madonna die de ontwerper alle furore gaf komt aan bod in een heuse Red Light District! Een must see deze tentoonstelling, dat is duidelijk.(DW)

‘From The Sidewalk to the Catwalk’ is van 10 februari t/m 12 mei te zien in de Kunsthal Rotterdam.

Beeld: Debbie Wester