Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

#Shocking: Spatels aflikken kan dodelijk zijn

Dat je ziek wordt van rauw beslag of deeg hebben we toen we klein waren wel honderd keer gehoord. We namen het alleen no...

#Shocking: Spatels aflikken kan dodelijk zijn

Dat je ziek wordt van rauw beslag of deeg hebben we toen we klein waren wel honderd keer gehoord. We namen het alleen nooit serieus... Gewoon gezeur van een bezorgde moeder, dachten we altijd. Tóch lijkt het erop dat het bezorgde moeder gezeur niet voor niets was, blijkt nu uit een artikel van Munchies. In 2013 overleed een een 61-jarige vrouw uit Las Vegas door het aflikken van een spatel met rauw beslag tijdens het koekjes bakken.

Product uit de schappen

In 2009 haalde Nestlé de 3,6 miljoen verpakkingen van hun populaire cookie dough product terug uit de winkels. Het product besmette 69 mensen met de bacterie E. coli. Door de meeste mensen werd de uitbraak al snel vergeten, zo ook door Linda Rivera. Het is in de media tenslotte een komen en gaan van dit soort berichten.

Linda nam tijdens het bakken een paar hapjes van het rauwe deeg. Ze wist niet dat het kant-en-klare koekjes deeg van Nestlé uit de schappen was gehaald. Twee dagen later werd ze doodziek en is ze met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Haar dikke darm was compleet kapot en ze verkeerde in een septische shock.

Heftige vorm

In de meeste gevallen, lijdt de bacterie E.coli tot heftige diaree, maagkrampen en braken. Linda had een heftigere vorm van de bacterie waardoor het voor haar niet bleef bij een paar dagen doorbrengen op de toilet. Vier jaar lang ging ze ziekenhuis in en uit met ernstige gezondheidsproblemen. Uiteindelijk gaven haar organen het op en kreeg ze een hartstilstand. Ze overleed in 2013.

Bloem

"De uitbraak is waarschijnlijk veroorzaakt door besmette bloem is," vertelde epidemioloog Karen Neil van Centers for Disease Control and Prevention aan NPR. "Het belangrijkste argument om cookie dough te laten staan is het risico op salmonella door het eten van rauw ei, maar voor bloem worden we eigenlijk nooit gewaarschuwd."

Het verhaal van Linda is dus wel een worst case scenario, maar toch lepelen wij nu de beslagkom iets minder enthousiast uit...

Lees ook: 'Kunnen zure matten gevaarlijk zijn?'

Beeld: Sanoma Beeldbank

Bron: Daily Mail