Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Aha! Dus dáárom stalken we onze exen op Facebook...

Je wil het niet, maar toch kijk je stiekem op het Facebook-profiel van je ex. En niet één keer, maar het liefst zo vaak...

Aha! Dus dáárom stalken we onze exen op Facebook...

Je wil het niet, maar toch kijk je stiekem op het Facebook-profiel van je ex. En niet één keer, maar het liefst zo vaak mogelijk. Maar waarom? Je bent niet meer verliefd, je hart is niet langer gebroken en toch MOET je zien wat hij allemaal doet in zijn leven én vooral met wie.

De reden

Maar de grote vraag is: waarom blijven wij dit doen? Want geloof ons, je bent niet de enige, iedereen doet het. De universiteit van Texas deed hier onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat 88% van de mensen op Facebook op regelmatige basis een kijkje neemt op het account van een ex. "Het zit in onze aard om aandacht te besteden aan andere mensen," zegt psycholoog Pamela Rutledge, die de impact van media en technologie op het dagelijkse leven bestudeert.

"Zelfs wanneer een relatie beëindigd is, willen we geloven dat niemand ons écht kan vervangen. We hebben bevestiging nodig dat we gewaardeerd werden, dus hopen we dat onze exen in de put zitten zonder ons." En daar hoeven we ons helemaal niet schuldig over te voelen: "Je brengt niemand in gevaar, je bent gewoon erg nieuwsgierig. Uiteraard is er een dunne grens. Als je echt heel veel tijd doorbrengt met het volgen van iemands doen en laten op social media, dan gaat het volledig om jezelf in plaats van om de andere persoon, en dat is niet gezond."

Uit het onderzoek kwam ook dat meer vrouwen hun exen in de gaten houden dan mannen en dit zou komen, omdat vrouwen sneller jaloers zijn.

Lees ook: Onderzoek: Wat je Facebookstatus écht over je zegt

Beeld: Sanoma