Nieuwe update over Songfestival-rel

De kogel is door de kerk: Rusland doet definitief niet mee aan het Eurovisiesongfestival 2017 in Oekraïne. Dat heeft de...

Lees ook

De kogel is door de kerk: Rusland doet definitief niet mee aan het Eurovisiesongfestival 2017 in Oekraïne. Dat heeft de Russische publieke omroep in een verklaring laten weten.

Krim

Zangeres Julia Samojlova zou haar land vertegenwoordigen in Kiev, maar de Oekraïense autoriteiten willen haar niet toelaten omdat ze zich eerder op het door Rusland strafbare Krim heeft opgetreden. Volgens de Oekraïense wet is het reizen naar de Krim over Russisch grondgebied strafbaar. Het Europese samenwerkingsverband van publieke omroepen, de EBU (Europese Radio-unie) had twee opties bedacht om Rusland toch aan het muziekpektakel te laten deelnemen. De gehandicapte Samojlova zou ergens buiten Oekraïne via een satellietverbinding haar bijdrage kunnen leveren, of er zou een andere artiest, die wel de goedkeuring van Oekraïne krijgt, naar Kiev afreizen. De omroep noemt beide opties onaanvaardbaar. “Helaas zijn beide voorstellen afgewezen door Kanaal Eén. Ze hebben nu aangekondigd dat ze niet van plan zijn het Eurovisie Songfestival 2017 uit te zenden’, meldt de EBU. ‘Helaas betekent dat dat Rusland niet langer zal kunnen deelnemen aan de competitie van dit jaar.”

Het besluit van de publieke omroep betekent ook dat de kijkers in Rusland het Eurovisiesongfestival dit jaar moeten missen. Vanwege het conflict zal de registratie niet op de Russische televisie worden uitgezonden.

Bron: Nu.nl, AD, Beeld: Twitter, ANP

Laatste nieuws

Zie ook