Column Rose Bertram: ‘Ik ben er best trots op dat ik het tegendeel heb bewezen’

Rose Bertram leeft The Glamorous Life.

Rose Bertram (25) is internationaal topmodel, influencer en schrijver van het kookboek Chubby in Shape. Ze woont samen met haar vriend Gregory van der Wiel en dochter Naleya (2) in Los Angeles en leeft daar The Glamorous Life.

"Als tiener kreeg ik vaak te horen dat ik te klein was om ooit op het hoogste niveau modellenwerk te kunnen doen. Met mijn 1.68 meter zou ik me niet kunnen meten aan meiden van minimaal 1.75 meter, wat altijd een beetje als de norm wordt gezien voor modellen. Ik ben er best trots op dat ik het tegendeel heb bewezen. Ik heb de cover van Vogue gehaald, in allerlei catwalkshows meegelopen; dingen waarvan iedereen altijd zei dat ze alleen voor lange, ‘high fashion’-modellen bestemd waren. Nu ik wat langer meedraai in de modewereld, merk ik dat ik steeds minder aan mezelf wil veranderen. Vroeger stylde ik mijn haar bijvoorbeeld geregeld, nu zie ik mijn krullen echt als mijn trademark. Ik snap het ook nooit als ze bij een shoot mijn haar steil willen maken: waarom vraag je dan niet een meisje dat dat van nature heeft? Mijn blonde krullen maken mij míj, zeker in combinatie met mijn gemixte achtergrond. Die heeft er trouwens ook alles mee te maken dat ik mijn krullen graag tot hun recht laat komen: als ik mijn haar steil zie je mijn Afrikaanse kant haast niet, terwijl die voor mij wel belangrijk is."

"Tegenwoordig is er in de modeindustrie wel veel meer ruimte voor mensen met een uiterlijk dat niet aan de standaard norm voldoet. Sterker nog: een unieke look is juist heel cool op het moment. Ik ben al heel lang bevriend met topmodel Winnie Harlow, die er door haar huidaandoening ‘anders’ uitziet. Ze lijdt aan vitiligo, wat pigmentvlekken veroorzaakt en juist dat maakt haar speciaal en een veelgevraagd model. Het mannelijke model Shaun Ross is een ander voorbeeld; hij is albino en ook door zijn bijzondere uiterlijk erg in trek in de modewereld. Winnie krijgt vaak van vooral jonge mensen met een ongebruikelijk uiterlijk te horen dat het hen enorm helpt om iemand als zij in de spotlights te zien. Dat vind ik zo mooi: dat mensen zich daardoor realiseren dat hun afwijking of aandoening juist is wat hen speciaal maakt. Ik geloof dat iedereen is wie hij is om een reden. Sommige mensen hebben daarbij iets unieks gekregen, dat moet je nooit als vloek zien maar juist als een zegen.

Laatste nieuws