Column Rose Bertram: ‘Ik ging soms obsessief diëten’

Rose Bertram leeft the glamorous L.A. Life.

Rose Bertram (25) is internationaal topmodel, influencer en schrijver van het kookboek Chubby in Shape. Ze woont samen met haar vriend Gregory van der Wiel en dochter Naleya (1) in Los Angeles en leeft daar the glamorous L.A. Life.

Obsessief diëten

"Na maanden van voorbereidingen komt deze week eindelijk de Chubby in Shape-app uit. Ik ben er supertrots op en hoop dat ik zo veel mensen kan helpen een gezonde balans te vinden in hun voeding. Zelf heb ik lang een moeilijke relatie gehad met eten. Ik kom uit een familie die graag eet. Mijn moeder kan heel goed koken en ze maakte altijd heel veel eten klaar. Ik at geregeld wel drie borden vol. Toen ik als tiener modellenwerk ging doen, moest ik natuurlijk meer op mijn eetpatroon gaan letten. Ik ben nooit dik geweest, maar als model moet je nu eenmaal bepaalde maten hebben en daar voldeed ik niet altijd aan. Er was een periode waarin ik daar enorm gefrustreerd over raakte. Ik maakte me altijd zorgen over hoe ik eruit zag, vergeleek mezelf continue met andere modellen en ging soms obsessief diëten. Als ik dan sushi at, liet ik de rijst staan omdat ik dacht dat je absoluut geen koolhydraten mocht eten. En na elke maaltijd keek ik in de spiegel om te zien of mijn buik niet dikker was geworden. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik doordraaide. Toen heb ik het roer omgegooid."

Ervaring

"Ik ben een foodie, dus ik vond het leuk om te experimenteren met koken. Hoe maak je lekkere maaltijden die zo gezond mogelijk zijn? Welke ingrediënten kun je vervangen om een gerecht lichter te maken? Hoe maak je een eenvoudige hap smakelijker met de juiste kruiden? Vanuit die eigen ervaring ben ik Chubby in Shape gestart. We hebben een mealprepservice gelanceerd voor de Benelux en het kookboek dat daarbij hoort is in het Nederlands uitgekomen. Ik heb het afgelopen jaar heel vaak het verzoek gekregen of ik ook iets in het Engels kan doen, en daarom komt nu de app uit. Ik ben er al een tijdje druk voor aan het filmen. Je vindt er kookvideo’s, maar bijvoorbeeld ook work-outs en persoonlijke content zoals mensen van me gewend zijn van Instagram en YouTube. Ik hoop echt dat Chubby in Shape een movement wordt: dat ik kan laten zien dat je echt niet alles hoeft op te geven als je aan je gezondheid wil werken. Dat kan al door gewoon wat andere keuzes te maken. Groenten erbij, volkoren versies nemen, eens vis in plaats van vlees pakken. Ik weet uit ervaring dat als je de knop eenmaal omzet, je al snel niet anders meer wil. En als dat geldt voor een Belgisch meisje dat ooit rustig drie borden leeg at, dan moet het iedereen lukken."

Laatste nieuws