Real life: ‘Wij verwachten dat het probleem van kinderprostitutie enorm gaat toenemen’

Co-founder Evelien Hölsken van Free a Girl luidt de noodklok.

Ze kunnen geen meisjes bevrijden uit de sexindustrie en traffickers dreigen harder toe te slaan dan ooit. Co-founder Evelien Hölsken van Free a Girl luidt de noodklok over hoe hun strijd tegen kinderprostitutie lijdt onder corona.

Complete lockdown

Evelien: "De meeste landen waar wij met Free a Girl werken, hebben een complete lockdown. De red light-districten zijn afgesloten voor de buitenwereld, maar dat betekent niet dat de meisjes daar veilig zijn. We hebben geluiden gehoord dat bordeelhouders die nu geen inkomsten meer hebben, via de achterdeur toch klanten binnenlaten. Meisjes bevrijden kunnen we nu niet, omdat onze beveiligingsdiensten ook niet naar buiten mogen. Wat onze onderzoekers wel doen, is zo veel mogelijk online informatie verzamelen om in kaart te brengen waar kinderen zitten, zodat we na de lockdown meteen weer aan de slag kunnen.”

Verkrachtingen

“Een belangrijke doelgroep van Free a Girl zijn de kinderen van sexwerkers. Dit zijn vaak vrouwen die ooit zelf als meisje verhandeld zijn en nu hun geld verdienen in de sexindustrie. Wij doen er alles aan om te voorkomen dat de kinderen hetzelfde beroep krijgen als hun moeders, we zorgen dat ze naar school kunnen en een vak leren. Door de lockdown ligt dat nu helemaal stil en eigenlijk zijn we op dit moment alleen maar noodhulp aan families aan het bieden. Doordat de red light-districten zijn afgesloten en veel moeders niet meer kunnen werken, en dus ook geen geld verdienen, gaan kinderen letterlijk dood van de honger. Met name in India is dat een groot probleem, omdat veel meisjes en vrouwen geen identiteitspapieren hebben en daardoor geen aanspraak kunnen maken op de noodhulp vanuit de overheid."

"De organisaties waarmee Free a Girl werkt proberen voedsel- en hygiënepakketten te verstrekken, omdat ze het anders niet overleven. Een ander groot probleem is dat er door de crisis veel meer spanningen ontstaan, waardoor er veel geweld binnenshuis plaatsvindt. Er zijn veel meer verkrachtingen binnen de gemeenschap en binnen families. Een van onze partners in India, waar de situatie het ergst is, heeft gelukkig van de overheid de licentie gekregen om wel naar buiten te mogen als zij weten dat er ergens ernstige kindermishandeling plaatsvindt. Zij mogen de slachtoffers weghalen bij hun families en in onze opvanghuizen onderbrengen. Met de meisjes die in deze shelters zitten, gaat het in principe goed. Ze kunnen momenteel niet naar school, maar onze begeleiders ter plekke proberen zo veel mogelijk een dagritme erin te houden – dat is heel belangrijk als je getraumatiseerd bent. Ze zijn bezig met creatieve dingen, danstherapie, zorgen dat ze gezond blijven en de dag doorkomen. De lessen voor ons School for Justice-programma, waarbij meisjes worden opgeleid tot advocaat of officier van justitie, kunnen gelukkig wel doorgaan, omdat deze online plaatsvinden.”

Kwetsbare families

Meisjes ronselen kan nu niet, maar dat wil niet zeggen dat het netwerk van kinderprostitutie stilligt. Voor de traffickers, de mensenhandelaars, zijn kinderen hun brood en zij zijn nu al bezig met voorbereidingen om straks harder toe te slaan dan ooit. Ze zijn in veel plattelandsgebieden hun strategie aan het bepalen voor na de lockdown en aan het uitzoeken waar ze nieuwe meisjes vandaan kunnen halen. Als gevolg van de economische crisis zullen veel meer families in de problemen komen. Wij verwachten dat het probleem van kinderprostitutie enorm gaat toenemen, want het is een manier voor families om in hun onderhoud te voorzien. Die traffickers zijn nu al bezig om binnen dorpen de kwetsbare families en meisjes te selecteren om ze straks te ontvoeren of onder valse voorwendselen van een baan mee te lokken. En wat nog veel erger is: soms geven families hun kinderen gewoon mee, omdat ze de wanhoop echt nabij zijn. In Nepal zijn na de aardbeving in 2015 veel minder toeristen gekomen, waardoor er een enorme stijging van kinderprostitutie heeft plaatsgevonden. Vroeger leefden die families van het toerisme, maar doordat ze geen inkomsten meer hebben – en dat zal door de coronacrisis alleen nog maar méér toenemen – zijn deze mensen heel kwetsbaar. Ze zijn een makkelijk doelwit voor mensenhandelaars. We zien nu ook al dat ze kinderen online proberen te exploiteren voor webcamsex en hebben daarom radiospotjes gemaakt om ouders te waarschuwen.”

Zware tijd

“Helaas kan onze belangrijkste actie – Lock me Up-Free a Girl, waarbij BN’ers en honderden Nederlanders zich laten opsluiten om aandacht te vragen en geld in te zamelen – dit jaar door de coronacrisis niet doorgaan. Hiermee halen we normaal voor een jaar lang geld op voor onze projecten over de hele wereld. We zijn nu ook niet actief aan het fondsenwerven, omdat dit voor ons niet gepast voelt. Mensen in Nederland hebben nu andere dingen aan hun hoofd, ze zijn zelf aan het overleven. Maar het is voor Free a Girl een heel zware tijd.”

Free a Girl steunen? Check freeagirl.nl voor opties om te doneren.

Tekst: Jill Waas | Beeld: iStock

Laatste nieuws