Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Bewezen: Dit doet liegen met je hersenen

Liegen wordt in geen enkele situatie goedgepraat, maar het is nou ook weer niet zo dat je je vriend altijd maar moet ver...

Bewezen: Dit doet liegen met je hersenen

Liegen wordt in geen enkele situatie goedgepraat, maar het is nou ook weer niet zo dat je je vriend altijd maar moet vertellen voor hoeveel geld je geshopt hebt. En hoewel we een leugentje voor bestwil nog wel kunnen begrijpen, blijkt uit onderzoek dat liegen een serieus effect heeft op onze hersenen. Yikes!

Liar Liar

Het Nature Neuroscience publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat het deel van onze hersenen die emotionele reacties veroorzaakt, steeds minder reageert als je vaak liegt. Oftewel, hoe meer leugens jij vertelt, hoe minder je natuurlijke schuldgevoel wordt. Het onderzoek werd bij 80 personen uitgevoerd, die elke keer aan hun partner moesten vertellen hoeveel geld uit de pot was verdwenen. Hoe vaker er een leugen werd verteld, hoe minder de hersens aangaven dat het niet juist was wat ze deden.

Vertrouwen

Toch wil niemand bekend staan als leugenaar en volgens onderzoekers zou dat dan ook de reden kunnen zijn waarom onze hersenen minder op leugens van eigenbelang reageren. Ook zou het gezegde ‘Eens een leugenaar, altijd een leugenaar’ nog wel eens waar kunnen zijn. In het leven wil je dat mensen de waarheid vertellen, zodat je vertrouwen creëert. Zodra iemand in je omgeving vaak liegt, is het moeilijk om dat vertrouwen op te bouwen.

Wat het onderzoek mee wil geven is dat als je eenmaal begint met liegen, je hersenen je steeds minder zullen waarschuwen dat je ‘fout’ bezig bent.

Lees ook: 6 Leugens die we allemaal hebben verteld op een eerste date

Bron: Allure Beeld: Istock