Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Hoe serieus moeten we een gellak-allergie nemen?

De zogeheten acrylatenallergie zou in de toekomst heftige gevolgen kunnen hebben.

geklak

Van een klassieke French tip tot hysterische nail art, tegenwoordig kan álles wanneer het over nagellak gaat. De een maakt trouw iedere maand een afspraak bij de salon, terwijl de ander zelf thuis aan de slag gaat. Maar nu doen er wel heel vreemde geruchten de ronde: een acrylatenallergie ligt op de loer en kan nare gevolgen hebben.

Allergie door nagellak

Bij allergieën denken we vaak aan hooikoorts, of een flinke loopneus wanneer we een hond of kat hebben geaaid. Vervelend, maar niet heel schadelijk voor onze algehele gezondheid. Helaas geldt dit niet voor alle soorten allergieën. Op TikTok doen namelijk video's de ronde over een zogenoemde gevaarlijke acrylatenallergie. Deze allergie, ook wel kunstnagelallergie genoemd, zou je kunnen ontwikkelen wanneer je gellak of acrylnagels laat zetten. Je kunt een allergie ontwikkelen voor stoffen zoals HEMA en Di-HEMA, acrylaten die vaak in gellak worden gebruikt. En die allergie kan in de toekomst heel nare gevolgen hebben.

Contactallergie

Deze stofjes kunnen een zogeheten contactallergie veroorzaken. Bij een contactallergie ziet je lichaam bepaalde stofjes – in dit geval de kleine acrylaatdeeltjes – als vijandige indringers en reageert hier heftig op. Zo kun je een allergie ontwikkelen.

In het geval van een acrylaatallergie gaat het om acrylaatdeeltjes die niet goed zijn uitgehard onder de lamp en zo via de huid gemakkelijk in je bloedbaan terechtkomen.

Symptomen

Heb je een acrylatenallergie ontwikkeld, dan zijn de symptomen overduidelijk. Je zult last hebben van pijn, zwelling, roodheid en eczeem op de huid rondom je nagels en vingertoppen. En alsof dat nog niet erg genoeg is, kan er zelfs misvorming van je nagels ontstaat. Behalve de overduidelijke symptomen op je vingers, kan het eczeem zich ook uitbreiden naar andere plekken op je lichaam zoals je onderarmen, hals of gezicht. Met name de huid rondom je ogen is kwetsbaar.

Gevolgen

Wat betekent zo'n acrylatenallergie, behalve dat je afscheid moet nemen van je geliefde gelnagels? Zoals omschreven heb je een allergie ontwikkeld voor acrylaten, en moet je deze stofjes dus vermijden. Maar helaas is gellak niet het enige product waarin deze stofjes worden gebruikt. Ook in de medische wereld wordt veel gebruik gemaakt van acrylaten. Zo vind je ze terug in vullingen en kunstgebitten, maar ook in protheses, pacemakers, insulinepompsystemen en gehoorapparaten. Wanneer je een acrylatenallergie hebt ontwikkeld, kan dit dus voor problemen zorgen wanneer je deze medische behandelingen nodig hebt. Oh no!

Maatregelen

Betekent dit dat we meteen onze afspraak bij de salon moet cancelen? Niet per se, maar voorzichtig omgaan met gellak is zeker verstandig. Voorkom dat de lak in contact komt met je huid en laat de nagellak altijd lang genoeg uitharden, zodat de acrylaten niet in de bloedbaan kunnen komen.

Om dit risico zo klein mogelijk te maken, moet je beschadigde nagels en nagelriemen voorkomen wanneer je je nagels laat doen. Gebruik een goede lamp zodat je nagellak goed uithardt, en verzorg je huid met nagelriemolie en handcrème zodat de nagellak geen kans krijgt om de beschadigde huid binnen te dringen.

Beauty
  • NSMBL, TikTok
  • Adobe Stock