Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Vrouwen in de Formule 1: zal er een dag komen dat we ook juichen voor vrouwelijke F1-racers?

Wij geven antwoord.

vrouwen formule 1

We staan weer massaal achter onze eigen Max verstappen nu het Formule 1-seizoen in volle gang is. Maar zal er een dag komen dat we ook juichen voor vrouwelijke F1-racers?

Gendergelijkheid

Een mix-klasse waarin vrouwelijke racers het opnemen tegen wereldkampioenen als Max Verstappen en Lewis Hamilton: hoe realistisch is dat? Tot nu toe stonden er alleen in de jaren zestig en zeventig vrouwelijke racers op de F1-grid. Terwijl vrouwen net zo hard mee kunnen racen als mannen, stelt More than Equal, dat streeft naar gendergelijkheid binnen de autosport. Deze onafhankelijke organisatie wil zoveel mogelijk vrouwelijke racers op weg naar de top helpen. Met als ultiem doel binnen tien jaar een vrouwelijke wereldkampioen in de Formule 1 te hebben.

"Er zijn maar weinig sporten in de wereld waar mannen en vrouwen op gelijke voet concurreren", zegt hoofd marketing & communicatie Zaya Pono van More than Equal. "Het zou uniek zijn om mannelijke en vrouwelijke atleten naast elkaar te zien strijden in de Formule 1, en ook een enorme kans voor gelijkheid, zeker als het gaat om salaris."

Racetalenten

Maar dan moeten die vrouwelijke racetalenten eerst nog wel gevonden en opgeleid worden, en dat doet More than Equal door ze weeldwijd te scouten en te helpen met een wetenschappelijk onderbouwd programma. Na de selectieprocedure zal Brits racetalent Sarah Moore (30) binnenkort als een van de coaches de vrouwelijke rijders op het Formule 1-podium proberen te helpen. "Autosport zit in de familie, mijn vader heeft altijd geracet, we hebben ons eigen raceteam, raceauto's en circuit", vertelt Sarah, die als eerste meisje het Ginetta Junior Championship won en droomt van de F1. "Dankzij mijn familie heb ik er nooit echt bij stilgestaan dat ik vaak het enige meisje op de grid was." Het grootste deel van haar carrière had Sarah geen coach, totdat ze in 2019 meedeed met de W series, de speciale vrouwencompetitie. "Voor mij is dat ook een belangrijke reden waarom ik als More van Equal-coach jongere generatie graag help. Alles om ervoor te zorgen dat er straks veel talentvolle vrouwen zijn waar Formule 1-teams uit kunnen kiezen."

"Supergoed om te zien dat er een groeiend aantal opleidingsprogramma's zijn die de passie en kunde van de vrouwen in Formule 1 serieus nemen. Dat is belangrijk voor meisjes die interesse ontwikkelen voor de sport", zegt Viaplay-presentatrice Amber Brantsen. "Dat er binnen een paar jaar een vrouw in de Formule 1 instapt, is nog niet vanzelfsprekend. Er zijn nu eenmaal meer jongens die in een kart stappen. En als de pool van meisjes klein is, is de kans op groot talent ook kleiner. Dat moet dus eerst groeien. Verder moeten teams en sponsoren erin geloven en de waarde van een vrouw in een racewagen zien. Als dat alles gebeurt, is een vrouw in de Formule 1 zeker mogelijk."

Vooroordelen

Helaas zijn er nog veel vooroordelen waar vrouwen in de autosportwereld tegenop moeten boksen. Zo wordt vaak gedacht dat vrouwen emotioneel gezien de druk niet aan kunnen, dat ze geen risico durven nemen in de auto en niet sterk genoeg zijn om het fysiek aan te kunnen. Allemaal niet waar, meent Zaya. "Dat bewijzen vrouwelijke coureurs zoals Tatiana Calderon in de Formule 2 en Danica Patrick in IndyCar, die op het hoogste niveau van de autosport tegen mannelijke coureurs opnemen, en ook nog eens winnen. Daarbij blijkt uit onderzoek van Hintsa Performance dat alle niveaus van F1-coureurs ook haalbaar zijn voor vrouwelijke coureurs."

"De grote worsteling waar elke rijder mee te maken krijgt, is het geld", vult Sarah haar aan, iets wat ze ook uit haar eigen carrière herkent. "Het draait 95 procent om de vraag of je de sponsoren en financiering rond kunt krijgen om door te gaan naar het volgende level. De Formule 1 halen kost miljoenen. Financiën is dus een big thing voor élke rijder." Een More than Equal-programma is dan ook talentvolle vrouwelijke racers helpen aan de juiste partners en sponsoren.

Rolmodellen

Opvallend is dat slechts 51 procent van de diehard autosport fans weet dat vrouwen mee kunnen racen in de Formule 1, zo blijkt uit More than Equal onderzoek. Vrouwelijke rolmodellen in de autosport zijn dan ook belangrijk om de jonge generatie te laten zien dat dit mogelijk is. Sarah: "Mijn rolmodel was de Britse wereldkampioen Jenson Button. Inmiddels zie ik gelukkig meer rolmodellen opkomen door talentvolle meiden, zoals Sophia Flöresch in de Formule 3, die via social media meisjes wereldwijd inspireren.: Wat tot slot ook meehelpt, is het groeiende aantal vrouwelijke Formule 1 fans plus fashionable merken die zich aan de autosport verbinden. "Zoals de recente sponsordeal van de F1 Academy met beautymerk Charlotte Tilbury", zegt Zaya Pono. "Een vrouw op het podium zal investeringen nog meer aanmoedigen om generaties meisjes te inspireren die ervan dromen op een dag een F1-trofee te winnen."

Lifestyle
  • Kim Buitenhuis
  • NL Beeld