Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit is waarom low impact work-outs goed voor je zijn

Super effectief!

Bij een gezonde levensstijl hoort beweging. Hardlopen, boxen of misschien wel yoga. Als je maar met regelmaat je lichaam aan het werk zet. Fitte sterren zoals Hailey Bieber en Meghan Markle zijn fan van low impact work-outs. Maar wat moet je nou doen om effectief te sporten? En is krachttraining dan echt de enige manier om een fit lichaam te krijgen? Mocht dat je ding niet zijn, hebben we goed nieuws voor je. Low impact work-outs zijn namelijk super effectief!

Low impact vs. high impact

Wat bepaalt of een work-out hoog of laag is in impact, is de hoeveelheid contact die je maakt met de grond. Hardlopen, boxen of crossfit hebben een hoge impact vanwege het rennen, springen en het tempo dat je ermee maakt. Wanneer je een sport beoefend waarbij die impact lager is, praten we dus over een low impact work-out.

Low impact betekent niet low intensity! Je kunt absoluut je hartslag op hol jagen tijdens work-outs met lage impact. Het voordeel is vooral dat de belasting minder zwaar is, maar het is zeker niet minder effectief. Juist door gecontroleerde oefeningen te doen train je heel doelgericht. Je zult elke spier in je lichaam kunnen aanspreken en tegelijkertijd aan je uithoudingsvermogen werken, zonder het risico dat je je gewrichten schadelijk belast. Ook heel erg geschikt als je dus herstellende bent van een blessure!

Pilates

Een voorbeeld van een low impact work-out is pilates. Deze sport legt de focus op het verbeteren van je houding doordat het de nadruk legt op diepliggende spieren, je flexibiliteit, evenwicht en coördinatie. Deze combinatie zorgt ervoor dat je houding verbeterd, waardoor je over het algemeen fitter voelt. Door de wisselwerking tussen spiertraining en het uitdagen van je uithoudingsvermogen, kun je je kracht trainen en tegelijkertijd vet verbranden. Low impact, maar grote uitdaging dus. Wie wel eens een lesje pilates heeft gedaan, weet dat het zéker wel zwaar is!

Cyclus

Interessant om te weten is dat je work-outs het beste kan aanpassen op je cyclus. Mocht je normaal lekker in het krachthonk staan, kan je dit tijdens je menstruatie misschien beter achterwege laten. Het hangt natuurlijk helemaal af van hoe je je voelt, maar een beetje lief zijn voor jezelf kan tijdens je menstruatie geen kwaad. Low impact work-outs zijn goed voor je zijn wanneer je ongesteld bent, omdat het kan helpen menstruatiepijn te verlichten. Lekker stretchen met een aantal yoga oefeningen bijvoorbeeld. Bewegen bevordert de bloedcirculatie en kan ervoor zorgen dat je meer endorfines aanmaakt, het hormoon dat pijnstillend werkt. Score!

Bron: Women's Health, RowStudio,  | Beeld: NL Beeld