Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Waarom een ijsbad nemen goed is voor je gezondheid

Aha!

Je hoort regelmatig dat een ijsbad nemen goed is voor je gezondheid. Steeds meer mensen volgen het voorbeeld van Wim Hof, die ook regelmatig een ijsbad neemt. Maar is een ijsbad nemen écht goed voor je gezondheid? En welke voordelen heeft het dan precies? Is er eigenlijk wel wetenschappelijk bewijs voor? Let's see! 

Een ijsbad nemen onderdrukt ontstekingseiwitten 

Waarschijnlijk heb je het zelf regelmatig ervaren: rode, gezwollen en pijnlijke plekken aan de oppervlakte van de huid. Een rasechte ontsteking. Maar er zijn ook ontstekingen die je niet aan de oppervlakte ziet. Dat zijn sluimerende ontstekingen die je gezondheid en je weerstand ondermijnen. Ze kunnen overal in het lichaam zitten. Laaggradige ontstekingen, zoals ze worden genoemd, zijn een van de belangrijkste risicofactoren voor onder meer een burn-out of diabetes.

Meestal worden deze ontstekingseiwitten veroorzaakt door onze leefstijl. We hebben veel stress, eten ongezond en vet, niet duurzaam, groen en bewust en we krijgen steeds meer overgewicht en steeds minder lichaamsbeweging. Ga je regelmatig in een ijsbad zitten, dan neemt het stofje interleukine toe. Dat heeft een ontstekingsremmende werking. Daarnaast zorgt een ijsbad ervoor dat slechte, zieke cellen worden doodgemaakt. Op die manier onderdruk je dus ontstekingen. 

Je werkt aan een sterker immuunsysteem 

Als je extreem lage temperaturen ervaart, kan dat een positieve invloed hebben op je immuunsysteem. Dat komt doordat het lichaam meer witte bloedcellen aanmaakt. Daar krijg je een hogere weerstand van. Om aan een sterker immuunsysteem te komen hoef je niet veel bijzonders te doen. Dagelijks koud douchen is al genoeg. Uit een onderzoek van het AMC blijkt dat het leidt tot 29 procent minder ziekteverzuim.

Als een koude douche al zo’n groot effect heeft, hoe zit het dan wel niet als je in een ijsbad gaat zitten? Dat kan je al snel heel veel gezondheidsvoordelen opleveren. Het is dus echt het proberen waard. Natuurlijk zijn ook genoeg bewegen en gezond eten belangrijke factoren om jezelf sterker te maken. 

IJsbad nemen zorgt voor gelukshormoon 

In een ijsbad zitten zorgt voor een natural high. Het is een van de bekendste voordelen van een ijsbad nemen. Koukleumen geloven er niets van, maar van kou word je echt gelukkig. Dat komt doordat je uit je comfortzone treedt. Er komen gelukshormonen, zoals dopamine vrij. Je lichaam moet hard werken om jezelf weer warm te krijgen. Dat stimuleert ook de afgifte van endorfine. Dat remt stresshormonen juist weer af.

Geef jezelf een nordrenaline boost in een ijsbad en voel je de hele dag lekker opgewekt, geconcentreerder en gemotiveerder. Je moet daarvoor alleen even door de zure appel van de kou heen. 

Forever young met een ijsbad? 

Jong blijven wil iedereen wel. Niet voor niks dat we een hele hoop crèmepjes smeren. Dat terwijl je ook op een natuurlijke manier een stuk jonger kunt blijven. Koudetherapie verhoogt namelijk het glutathion in je lichaam. Het is een van de krachtigste anti-aging stofjes. Deze stoffen helpen ook bij het versterken van je immuunsysteem.

Regelmatig een ijsbad nemen draagt dus bij aan je gezondheid. Investeer liever in een koud bad of een koude douche dan in allerlei crèmes: dit is een stuk effectiever dan eindeloos blijven smeren. 

Hulp bij afvallen 

Wil je wat afvallen? Ga dan eens in een ijsbad zitten. In ons lichaam maken we onderscheid tussen bruin en wit vetweefsel. Bruin vet wordt gezien als gezond vet. Het zet namelijk energie om in warmte. Het witte vet is ongezond: het slaat alleen maar energie op. Je wordt er dik van. Het is het vet van het welbekende bierbuikje. Bruin vet heeft een hele mooie eigenschap: het is in staat om het witte, ongezonde vet te verbranden.

Neem je regelmatig een ijsbad, dan komt er meer bruin vet vrij. Heel mooi, want daarmee kun je dus onbewust afvallen. Maar ook hier geldt: het is een combinatie van én in een ijsbad gaan zitten én gezond eten en genoeg bewegen. Om op een gezonde manier af te vallen, is alleen een ijsbad nemen dus niet genoeg. 

Beeld: Adobe Stock