Aha: hierdoor is je menstruatie soms heftiger dan andere keren

Dit zijn veel voorkomende oorzaken van een hormoonschommeling, vertellen health experts.

Lees ook

Plotseling veel meer bloedverlies tijdens je menstruatie dan normaal? Bij zorgen moet je natuurlijk altijd aan de bel trekken en een afspraak maken bij je huisarts. Maar heftigere period pains kunnen ook aan schommelende hormonen liggen, legt deze health expert uit.

Hormoonschommelingen

De hevigheid van je menstruatie heeft alles te maken met je hormonen. En schommelende hormonen zijn de oorzaak van de verschillende soorten menstruatie. Volgens Dr. Jessica Shepherd, gynaecoloog en expert op het gebied van female health, komt dit door de pieken en dalen van de hormonen oestrogeen en progesteron. Dit heeft invloed op je slaap, humeur, puistjes en de welbekende cravings. Maar waarom schommelen je hormonen? Dat kan met onderstaande dingen te maken hebben, legt dr. Shepherd uit aan Elite Daily.

1. Te weinig slaap

Je hebt het ongetwijfeld vaker gehoord: voldoende slaap is goed voor je gezondheid. Je kunt misschien wel teren op een kort nachtje, maar je lichaam is hier allesbehalve blij mee. Zo kan het invloed hebben op je humeur en dus zelfs op je menstruatie. Dit komt doordat je je geërgerd en chagrijnig voelt als je te weinig slaap hebt gehad, en deze stressfactoren kunnen weer invloed op je lichaam hebben. Aha!

2. Te veel bewerkt eten

We herkennen het allemaal: tijdens je menstruatie is de verleiding groot om pizza, chocolade, ijs en chips in te slaan. Hoewel dit prima kan met mate, moet je hier volgens Dr. Shepard wel mee oppassen. Suikers en verzadigde vetten in je lichaam kunnen namelijk voor ontstekingen of wisselingen in je hormoonspiegel zorgen. Eet dus meer volkoren producten, fruit en groenten tijdens je menstruatie, want die verminderen ontstekingen en brengen de pH-waarde van je lichaam weer op peil.

3. Te veel stress

Niet alleen weinig slaap krijgen is stressvol voor je lichaam, in het dagelijks leven krijgen we ook vaak genoeg te maken met situaties waardoor onze stress levels razendsnel omhoogschieten. Dr. Heather Bartos vertelt aan Elite Daily dat stress je menstruatie een stuk pijnlijker kan maken, en er zelf voor kan zorgen dat je menstruatie helemaal uitblijft. Maarre, ‘niet stressen’ is een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. De tip van Shepherd? Een goede workout inplannen. “Beweging helpt tegen stress, het zorgt ervoor dat endorfine vrijkomt waardoor je pijn anders waarneemt, wat kan helpen tegen menstruatieklachten en -krampen.”

4. Een andere anticonceptiemethode

“Wanneer mensen aan een nieuwe manier van anticonceptie beginnen, kan er de eerste drie maanden van alles gebeuren”, vertelt gynaecoloog Maureen Whelihan. Meer bloedverlies, hevigere krampen: dat kan dus best aan je nieuwe anticonceptie liggen.

Bron: Elite Daily, Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook