Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Winnaar Special Forces VIPS: ‘Er viel een last van mijn schouders’

Gisteren was het eindelijk tijd voor de spannende ontknoping.

De afgelopen weken hebben kunnen zien hoe een groep BN'ers een loodzware training voorgeschoteld kreeg in Special Forces VIPS. Gisteren was het ein-de-lijk tijd voor de spannende finale. Er waren nog vier kandidaten over, maar het is niet zeker dat iedereen ook daadwerkelijk het einde haalt. Want zoals altijd, is de weg naar de eindstreep nog loodzwaar.

Let op: dit artikel bevat spoilers over de finale van Special Forces VIPS. 

Spannende ontknoping

In de vorige aflevering zagen we hoe de staf alle kandidaten in een laatste individuele meting heeft bekeken. Aan de start van de laatste aflevering krijgt Demy meteen goed nieuws: hij is de eerste finalist! Ayoub en Merlijn mogen zich ook finalist noemen, al krijgen zij allebei het voordeel van de twijfel. Helaas stopt het avontuur voor Maria. De staf heeft veel bewondering en respect voor haar, maar het laatste stuk naar de eindstreep zal te zwaar zijn.

De laatste drie beginnen aan een loodzwaar laatste traject. Daarbij moeten ze 's nachts volop graven in de woestijn. Ook staat er een onverwacht gevecht op de planning, tussen Demy en Merlijn. Helaas weet Merlijn ook deze keer de staf niet te overtuigen van zijn gevechtsbereidheid en moet hij alsnog het programma verlaten. Demy en Ayoub gaan met z'n tweeën verder, maar helaas valt ook vlak voor het einde het doek voor Ayoub omdat hij niet genoeg kan schakelen en veel klaagt. Uiteindelijk weet Demy als enige de eindstreep te halen en mag hij zichzelf de winnaar van dit seizoen Special Forces VIPS Noemen – al is iedereen die hieraan meedoet natuurlijk een winnaar!

Geen makkelijke start

Op Instagram blikt Demy terug op het avontuur. "Sinds het moment dat ik wist dat ik mee mocht doen, tot nu, is er geen dag voorbij gegaan dat ik er niet aan denk. Maar ook geen dag waarop ik denk aan wie ik daadwerkelijk ben", vertelt hij. "Misschien heb je gezien dat mijn start op deze wereld niet gemakkelijk was en ik heel veel moeite heb om het een plek te geven. Deze week bij SF heb ik meer over mezelf geleerd dan in de afgelopen 40 jaar. Veel gedachten en handelingen vallen nu op hun plek."

"Ik weet dat ik een bevoorrecht persoon ben met het leven dat ik nu leid. Dankzij deze training heb ik een volledige reset gekregen in mijn meest kwetsbare vorm", gaat Demy verder. "Geen naam, maar een nummer. Naarmate de trainingen zwaarder werden, kreeg ik steeds meer een gevoel van onoverwinnelijkheid bij mezelf, maar dat ging gepaard met mijn meest kwetsbare kant. Een kant die vele van mij niet kennen."

Ongewenst voelen

In de finale zagen we hoe Demy op het allerlaatste moment brak, doordat het gevoel dat hij ongewenst is naar boven kwam. "Je ongewenst voelen of niet welkom zijn, is het vervelendste gevoel dat er is. Dat gevoel heb ik mijn hele leven met me meegedragen en diep weggestopt in mijn gedachten", schrijft hij. "Ondanks dat ik dacht dat ik het een plekje had gegeven, kwam het toch naar boven. Ik ben ongelooflijk trots dat ik tot het einde alles van mezelf heb kunnen geven en laten zien, wie ik daadwerkelijk ben. Ik hoop dat ik daarmee een inspiratie ben voor mijn eigen kinderen, maar ook voor iedereen die er kracht uit heeft kunnen halen. Ook al lijkt het niet altijd zo, we zijn allemaal gewenst."

"Als mens ben ik echt gegroeid dankzij Special Forces, en met het behalen van de eindstreep heb ik mijn vooraf gestelde doel bereikt. Na deze laatste dag en de woorden van Erik Wegewijs en zijn team, viel er een last van mijn schouders. Ik voel nu echt rust in mijn hoofd en lichaam. En ik heb eindelijk volledig geaccepteerd wie ik ben en daar ben ik gelukkig mee." Well done, Demy!

Bron: Instagram @demydezeeuw, RTL Boulevard | Beeld: Shotbysud