Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zendaya over donkere periode: 'Zodra ik mijn ogen opende, was ik somber'

'Over je gevoelens praten is niets om je voor te schamen'

Ze begon als tienerster, maar dat zijn we allang weer vergeten. Anno 2024 is Zendaya een wereldactrice, een stijlicoon en een inspiratie voor vele vrouwen. Toch heeft ook zíj mindere tijden gekend.

Van jong meisje naar Disney-darling

Zendaya was nog maar acht toen ze een plekje in een professioneel dansteam veroverde, waarmee ze door Amerika tourde. Niet veel later kwam daar een modellencontract bij en sleepte ze campagnes en commercials binnen voor Amerikaanse modeketens als Macy’s en Old Navy. Haar grote doorbraak volgde in 2010, toen ze de hoofdrol in de Disney Channel-serie Shake It Up! scoorde. Vanaf dat moment kwam haar carrière als een raket van de grond. Meerdere hoofdrollen volgden en ze tekende in 2012 een platencontract.

Nare bijsmaak

Toch ontdekte ze al snel dat de rol van zangeres haar niet op het lijf was geschreven. “Ik wilde mezelf losmaken van mijn imago als Disney-ster, laten zien dat ik meer in huis had. Maar de muziekindustrie zoog me leeg”, vertelt ze. “Toen ik merkte hoe die wereld in elkaar steekt, kreeg alles zo’n nare bijsmaak. Als iets niet goed voelt, voel ik dat in mijn hele lijf. Ik heb hiervan geleerd dat ik niet zomaar voor alles moet tekenen. En dat ik meer waard ben dan ik denk.”

Dat sterke, interne kompas heeft haar gebracht waar ze nu is. “Ik wist gewoon heel sterk welke richting ik op wilde, op zowel professioneel als privégebied.” Eén van die dingen in dat rijtje is haar stem gebruiken om een verschil te maken. Zo bleef ze jarenlang loyaal aan Disney “omdat ze de diversiteit heel goed konden gebruiken”.

Somber

Inmiddels stimuleert Zendaya haar 184 miljoen Instagram-volgers wat beter voor elkaar te zorgen. “Ik weet hoe het is om met jezelf in de knoop te zitten. Vooral tijdens de pandemie proefde ik voor het eerst aan die diepe gevoelens van leegte en verdriet. Zodra ik mijn ogen opende, was ik somber. Gelukkig heb ik nu een heel goede therapeut – met iemand praten zou ik iedereen aanraden. Aan jezelf werken en over je gevoelens praten is niets om je voor te schamen.”

Het volledige artikel over Zendaya lees je in de nieuwste Grazia. Vanaf vandaag in de winkel! 

Tekst: Ivana Batstra | Beeld: NL Beeld