Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Juvat Westendorp kroop in de huid van Spaanse wijnboer: 'Geen idee wat ik precies zei'

'Ik spreek geen woord Spaans en drink geen druppel alcohol'

We leerden Juvat Westendorp kennen als danser en choreograaf, maar de laatste jaren timmert hij hard aan de weg als acteur. Hoewel hij al heel wat verschillende personages heeft gespeeld, was zijn rol in de gloednieuwe Nederlandse bioscoopfilm Buenas Chicas misschien wel de meest uitdagende. In gesprek met Grazia vertelt hij er alles over.

Twee uitersten

Juvat speelt in Buenas Chicas de rol van Bruno, een Spaanse wijnboer die er alles aan doet om zijn wijngaard te beschermen. Of hij zich een beetje kan herkennen in zijn personage? ''Ik spreek geen woord Spaans en drink geen druppel alcohol'', grapt hij om meteen het contrast tussen de twee aan te geven. ''Maar die tegenstelling is juist ontzettend leuk om een keer te onderzoeken.''

''En dat was nog niet alles, want Bruno heeft ook zo ongeveer het tegenovergestelde karakter van mij. Hij is erg gesloten en ingetogen, en heeft maar oog voor één ding. Ik ben een echte sociale vlinder en met honderd dingen tegelijk bezig'', vertelt hij.

Spaanse taal

Ondanks de biecht dat Juvat de taal niet spreekt, lijkt het er in de film toch op dat hij zich het español behoorlijk eigen heeft gemaakt. Of dat ook echt zo is? ''Joh, ik spreek geen woord Spaans, haha!'' Hij moest naar eigen zeggen dan ook alles fonetisch doen. ''Ik heb wel heel erg hard mijn best gedaan om de Spaanse klank te leren en dit zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Maar heel eerlijk: ik had echt geen idee wat ik precies zei'', biecht hij op.

In zijn rol

Toch was er tussen het draaien door ook ruimte voor iets dat wél helemaal in Juvat zijn straatje ligt. ''We waren voor de opnames natuurlijk voor langere tijd met de hele crew in het buitenland. Op een gegeven moment kwamen de meiden op het idee om een soort flashmob te doen. Ik heb toen een choreografie bedacht en deze met de hele crew ingestudeerd'', vertelt hij.

''Op een dag ging tijdens een scène de muziek aan en begonnen we met z'n allen dat dansje te doen.'' Enne, dat was volgens Juvat nogal een verrassing voor de regisseur. ''Echt iedereen deed mee: licht, geluid, zelfs de barman. Geweldig was dat.''

Een volgende uitdaging

Hoewel Juvat enorm geniet van zijn rollen in komedies als deze, staat er voor de toekomst nog wel een bepaald genre hoog op zijn verlanglijstje. “Ik zou het heel tof vinden om een keer in een mooi drama te spelen'', aldus de acteur. ''Een gebroken man met veel pijn, die dingen heeft meegemaakt. In de huid kruipen van iemand die worstelt met zijn identiteit of in de put zit; dat lijkt me een geweldige uitdaging.”

Vooralsnog kunnen we dus eerst genieten van Juvat zijn rol in Buenas Chicas. Waarom we de film allemaal moeten gaan kijken? ''Het is komisch en herkenbaar, maar heeft tegelijkertijd ook iets westerns. Het is een feelgood film, maar toch ook wel met een andere twist. Laat je verrassen, zou ik zeggen!''

Buenas Chicas is vanaf vandaag te zien in de bioscoop!

Beeld: NL Beeld