Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Bye bye booze: steeds meer mensen zweren bij een alcoholvrij leven

'Als ik iets te vieren had, hard had gewerkt of mezelf wilde belonen; er was altijd alcohol'

Van Bella Hadid en Miley Cyrus tot de havermelkelite: steeds meer mensen zweren bij een alcoholvrij leven. Is drinken het nieuwe roken en kunnen we straks niet meer met goed fatsoen een fles wijn leegdrinken?

Alcoholvrij(er) leven

Een alcoholvrij cocktailtje hier, een nulpuntnulletje daar: er wordt niet alleen tijdens dry january mee geproost, maar steeds vaker ook de rest van het jaar. Zo blijkt uit onderzoek van het CBS dat 44 procent van de volwassenen in 2022 niet of maximaal 1 glas alcohol per dag dronk. Bijna de helft (49 procent) dronk een maand of langer geen alcohol, waarvan vrouwen vaker dan mannen; 56 tegenover 43 procent.

Dat er een groeiende behoefte is aan een alcoholvrijer leven, is voor Esther ten Hove geen verrassing. Ze stopte in 2020 zelf met drinken om van haar helse katers af te zijn, en helpt sinds drie jaar anderen met haar platform So Life Club. Haar missie: geen alcohol drinken net zo normaal maken als wel drinken.

Voordelen van stoppen

“De eersten die ik begeleid heb, wilden nog onder een andere naam lid worden, ‘anders denken mensen dat ik alcoholist ben’. Terwijl het nu juist als kracht wordt gezien en mensen dit trots delen. Dit heeft alles te maken met groeiende aandacht voor onze fysieke en mentale gezondheid. Als je bijvoorbeeld slecht slaapt of niet lekker in je vel zit, dan is het niet langer gek om naast je eet- en sportpatroon ook eens je drinkgewoontes onder de loep te nemen.”

De vrouwen – en ook mannen – die zich voor het programma van Esther aanmelden, worden ook vaak aangestoken door de voordelen van stoppen, die worden gedeeld door vrienden, collega’s, influencers of celebs. “Zij willen net zo fit en energiek worden en meer van het leven kunnen genieten. Dit leidt er zelfs toe dat er nu niet meer tot dry january wordt gewacht, maar ik zie al ver voor het einde van het jaar een piek in de aanmeldingen.”

Maat vol

Waar voorheen zwangerschap of ‘de bob zijn’ veelgehoorde redenen waren om geen alcohol te drinken, blijkt uit onderzoek van het CBS dat 13 procent stopt om fitter te worden, beter te willen slapen of af te vallen en 7 procent doet dit voor meer bewustzijn over het eigen alcoholgebruik. Voor Cynthia Schultz – bekend van structuurjunkie.nl – was de maat vol toen ze na haar vakantie allesbehalve uitgerust en relaxed terugkwam. Over de zoektocht die volgt, schreef ze het boek Alcoholvrijer: Minder drinken, meer leven.

Cynthia: “Samen met mijn vriend zat ik in september 2022 in een vliegveldlounge, waar ik normaal gesproken een glas bubbels zou bestellen, ‘want vakantie’. Maar ik voelde me helemaal niet uitgerust en baalde dat mijn voornemen om niet dagelijks te drinken was mislukt. Alcohol drinken voelde al een tijd niet oké, omdat ik me steeds meer focuste op mijn gezondheid in de vorm van gezond eten en sporten. Ik had er ook fysiek last van: bij een of twee glazen sliep ik slechter en had de dag erna hoofdpijn.” Alles kwam op dat vliegveld samen, gaat ze verder. “Ik was het zo zat en besloot vier maanden niet te drinken. Een maand vond ik te kort, voor vier moet je echt moeite doen.”

Confronterend

Van het ene op het andere moment zo lang stoppen, bleek in het begin lastiger dan verwacht, omdat alcohol zo verweven was met Cynthia’s leven. “Als ik iets te vieren had, hard had gewerkt en wilde ontspannen of mezelf wilde belonen of verwennen; er was altijd alcohol. Erg confronterend. Het werd een sport om allerlei lekkere alternatieven te zoeken, die deel ik ook in mijn boek. Voor sommigen lijken deze drankjes te veel op alcohol, die krijgen dan juist behoefte aan een ‘echt’ biertje of wijntje. Voor mij gelukkig niet. Mijn koelkast stond die beginperiode dan ook vol met alcoholvrije biertjes, gin, bubbels en kombucha’s.” Van etentjes met vrienden tot de vrijdagmiddagborrel: zo was er altijd een vervangend drankje voor de grijp. En van opmerkingen als ‘doe niet zo ongezellig’ had Cynthia gelukkig geen last. Haar nieuwe levensstijl werkte zelfs aanstekelijk.

Verder lezen? In de nieuwste Grazia lees je het volledige verhaal van Esther en Cynthia over hun alcoholvrije leven. Nu in de winkel! 

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: Adobe Stock