Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Joost Klein wint Popprijs 2023: ‘Muzikaal een eigen signatuur’

'Liedjes waarin op unieke wijze de tijdsgeest wordt gevangen'

Opnieuw groot nieuws voor Joost Klein! De Friese zanger en rapper, die in mei ons land gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival, heeft gisteravond namelijk de Popprijs 2023 in ontvangst mogen nemen. Hij kreeg de prijs tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen.

Tijdsgeest gevangen

Joost heeft het afgelopen jaar impact gemaakt 'met liedjes waarin op unieke wijze de tijdsgeest wordt gevangen', zo luidt het juryrapport. Daarnaast boekte hij internationaal succes en stond hij op talloze podia. Volgens de jury is de 26-jarige Klein een artiest 'die als geen ander de tijdsgeest aanvoelt en vertaalt in zijn werk, zowel qua vorm als wat betreft inhoud'.

"Zijn liedjes verhalen over ernstig persoonlijk leed, zijn geestelijke problemen en de chaos van jong zijn anno 2024, maar zijn nooit gespeend van humor en bieden zijn luisteraars naast relativering en herkenning ook hoop", aldus de jury. "Muzikaal heeft Joost een eigen signatuur, waarin de constante stroom van prikkels, een korte aandachtspanne en zelfspot verklankt worden in aansprekende liedjes."

10.000 euro

De Popprijs is een van de meest prestigieuze muziekprijzen in Nederland. De prijs gaat elk jaar naar de band of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Joost mag zichzelf de 37e winnaar noemen. Vorig jaar ging de prijs naar de Haagse band Goldband en het jaar daarvoor won DI-RECT. Ook Ronnie Flex (2018), The Opposites (2013) en Anouk (2001) gingen er al eens met de Popprijs vandoor.

Dit jaar werden onder meer Suzan & Freek, Acda en de Munnik en Froukje als andere grote kanshebbers gezien, maar het werd uiteindelijk Joost Klein. Hij gaat er met een beeld van kunstenaar Theo Mackaay én een cheque van 10.000 euro vandoor. Gefeliciteerd, Joost!

Op naar Malmö

Op 7 mei vertegenwoordigt Joost ons op het Eurovisie Songfestival in de Zweedse stad Malmö. "Vroeger keek ik samen met mijn ouders, aan de buis gekluisterd, elk jaar opnieuw. Het is een eer dat ik Nederland mag vertegenwoordigen en ik zal er alles aan doen het beste resultaat te behalen”, zei de zanger en rapper nadat bekend werd dat hij Nederland mocht vertegenwoordigen. Met welk nummer Joost zal meedoen, is nog niet bekend.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: NL Beeld