Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Krijg je het echt sneller koud buiten als je je jas binnen aanhoudt?

Is dit een feit of fabel?

In de herfst en winter kunnen we niet zonder warme jas. Nu de temperaturen een stuk lager liggen, het soms zelfs sneeuw en het vooral heel vaak regent, gaan we dan ook niet zonder winter coat de deur uit. Ben jij iemand die zijn jas ook binnen aanhoudt? Dan heb je vast al heel vaak gehoord dat het dan buiten niet meer helpt. Maar is dit eigenlijk wel echt zo of is het een fabeltje?

Jas aanhouden

Een warme jas kan niet ontbreken in de winter. Is het bij jou op kantoor soms heel koud? Grote kans dat je dan weleens binnen met je jas aan zit. Hou jij de jas ook in winkels aan en tijdens het autorijden? Je zal het dan al vaak genoeg gehoord hebben: 'Doe je jas uit, anders krijg je het koud buiten!' Maar, is dit eigenlijk wel zo?

We nemen het klakkeloos over, maar krijg je het buiten écht kouder als je binnen je jas aanhoudt? Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, geeft antwoord op deze prangende vraag.

Feit of fabel?

"Als je binnenshuis je jas aan hebt, kun je de lichaamswarmte die je produceert moeilijker afgeven. Het lichaam wordt dan warmer", legt Daanen uit aan HLN. "Als je vervolgens naar buiten gaat, is er een grotere warmtecapaciteit en duurt het juist langer voor het lichaam dusdanig afkoelt dat je het koud krijgt." Aha!

Conclusie

Alle mensen die jou er al die tijd op hebben gewezen dat je je jas uit moet trekken als je binnen bent hadden dus heelmaal geen gelijk. Volgens Daanen is het dus precies andersom! Wie binnen een winterjas aanhoudt, zal buiten in de kou langer kunnen genieten van de eigen lichaamswarmte. Good to know! 

Bron: Beau Monde, Grazia archief | Beeld: NL Beeld