Zeg je extravagante looks, dan zeg je natúúrlijk Met Gala. Elk jaar organiseert het Costume Institute van het Metropolitan Museum of Arts het grootste en bekendste benefietgala van misschien wel heel de wereld. Hierbij staan mode én kunst uitgebreid in de spotlights. Maarre, heel leuk, die kunst, maar waar we écht benieuwd naar zijn is natuurlijk het thema van het Met Gala.
Met Gala 2024
Elk jaar verschijnen de helderste Hollywood-sterren en de crème de la crème van de modewereld bij het Metropolitan Museum of Art (in de volksmond ook wel The Met genoemd) voor een groots gala waarbij de meest uitbundige outfits en custom designerstukken elkaar afwisselen. De dresscode? Die hangt af van de expositie waar het museum dat jaar mee komt.
Door de jaren heen hebben we flink wat prachtige exposities de revue zien passeren – met vorig jaar nog de ode aan Karl Lagerfeld, of denk aan het Heavenly Bodies-thema uit 2018.
Wat we van het Met Gala kunnen verwachten in 2024? Houd je vast: de komende tentoonstelling draagt de sprookjesachtige naam Sleeping Beauties: Reawakening Fashion.
Schijn bedriegt
Nu zeggen we ‘sprookjesachtig’, maar dat is niét waar het om draait bij deze expositie. Met ‘sleeping beauties‘ doelt het museum namelijk niet op glamoureuze Disney-taferelen, maar op ultrafragiele jurken die goed bewaard worden in de archieven en daardoor bijna nooit de kans krijgen om te stralen voor het grote publiek. De kern van de tentoonstelling bestaat uit 50 iconische items, die simpelweg te fragiel zijn om ooit nog gedragen te worden.
Dit specifieke thema wordt door verschillende fashion-experts gezien als een subtiele sneer naar Kim Kardashian, die in 2022 natuurlijk kwam opdagen in (en al dan niet onherstelbare schade toebracht aan) een japon van wijlen Marilyn Monroe.
Designerstukken
Zelf schrijft The Met over de tentoonstelling: “Ongeveer 250 kledingstukken en accessoires over een tijd van vier eeuwen zullen te zien zijn, visueel verenigd door iconografie gerelateerd aan de natuur, die zal dienen als metafoor voor de kwetsbaarheid en vergankelijkheid van mode en als middel om de cyclische thema’s van wedergeboorte en vernieuwing te onderzoeken.” Een hele mond vol, maar goed – de boodschap is duidelijk: mode en vergankelijkheid gaan hand in hand.
In de tentoonstelling zullen onder meer stukken te zien zijn van designers als Phillip Lim, Stella McCartney, Connor Ives, Elsa Schiaparelli, Yves Saint Laurent en Christian Dior.
Nu valt het nog te hopen dat de aanwezige gasten bij het Met Gala ook begrijpen wat er schuilgaat achter de bijzondere titel, voordat we per ongeluk een eindeloze reeks Cinderella’s voorgeschoteld krijgen. Want laten we eerlijk wezen: heel on theme is het niet, én Zendaya heeft dit trucje al eens uitgehaald. Kortom: wie weet wat we bij het gala te zien krijgen volgend jaar. Wij tellen ongeduldig af tot mei…
Bron: Elegance, The Met, E! Online, Vogue | Beeld: NL Beeld