Zó maak je beschadigde lokken weer gezond

Hallo healthy hair!

Droog en pluizig haar? Niets aan! Glanzende lokken wil je, maar hoe? Met deze tips maak je die beschadigde lokken weer gezond. Echt.

Beschadigd haar

Zit je haar vol gespleten punten en zijn je lokken pluizig en droog? Allemaal tekenen dat je haar flink beschadigd is. Hoog tijd om daar wat aan te doen. Maar eerst is het slim om te weten hoe je eigenlijk aan die beschadigde lokken komt. De meest voorkomende redenen zijn verven en het gebruik van hete stylingtools. Stylingtools trekken vocht uit je haar waardoor je al snel met een bos vol stro rondloopt als je je haar geen extra liefde geeft. En laat je je haar kleuren, dan kunnen de chemicaliën in deze producten de binnenkant van je haarschubben flink aantasten.

Minder kwetsbaar

Goed, loop je nu met zo’n droge bos rond of breken je haren snel af? Hydratatie is key. Kies voor vochtinbrengende maskers, zoals bijvoorbeeld K18’s Leave-In Moleculair Repair Hair Mask, zijn ware lifesavers. Deze ‘bonders’ herstellen droge, beschadigde lokken en maken je haarschubben ook van binnenuit sterker. Kies daarnaast voor een ‘repair’ shampoo en conditioner, zoals bijvoorbeeld de Acidic Bonding Concentrate (ABC)-lijn van Redken of de Bond-lijn van Olaplex die haarschade herstelt en voorkomt. Ga je aan de slag met stylen, bescherm je haar dan altijd met een heat protection spray. Hierdoor sluiten je haarschubben waardoor je haar minder kwetsbaar en dof wordt. Style bovendien nooit op de maximale stand en zorg dat je haar niet drijfnat is als je gaat föhnen.

Niet wrijven

Nog een tip: dep je haar droog in plaats van te wrijven. Zodra je een handdoek door je haar wrijft, gaan je haarschubben openstaan en door die wrijving breken je haren sneller af. Deppen voortaan dus. Ook is het slim om je lokken zo min mogelijk te borstelen of kammen. Ja, we weten dat niets er zo mooi uitziet als net geborsteld haar, maar door te borstelen en kammen ontstaat er wrijving in je haar. ’s Ochtends doen en eventueel als je voor een feestje de deur uitgaat of voordat je gaat slapen, maar that’s it.

Ook is het slim om op je voeding te letten. Gezond eten is natuurlijk belangrijk voor je algehele gezondheid, en ook voor je huid en haar. Lekker veel groentes, fruit en een haarvitamine-gummy of pil en je zult zien dat je haar sterker, langer en minder futloos zit. Goed, nog twee laatste tips die zeker kunnen helpen. Maak – als je haar lang genoeg is – een vlecht voordat je gaat slapen, zodat je haar niet in de klit raakt als je ’s nachts ligt te woelen. En slaap op een satijnen kussensloop. Dit zorgt voor minder wrijving dan als je je hoofd neerlegt op z’n katoenen broertje. Bovendien ziet zo’n kussensloop er ook nog eens stijlvol en luxe uit.

Tekst: Babette Dessing | Beeld: Adobe Stock 

Laatste nieuws