Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Oh no! Dit gebeurt er met je lichaam als je een tampon te lang in houdt

Een ding is zeker: dit wil je voorkomen.

Het is elke maand weer zover en het is nooit prettig: ongesteld zijn. Gelukkig kan een tampon het maandelijkse 'feest' een stukje dragelijker maken. Het fijne is dat je 'm (als het goed is) niet voelt zitten. Dit is echter ook meteen het gevaar, je kunt daardoor nog weleens vergeten dat je een tampon in hebt gebracht. Dit gebeurt er met je lichaam als je een tampon te lang in houdt.

Tamponziekte

Het is vast weleens overkomen dat je totaal was vergeten dat je ongesteld bent en dat je je tampon al veel te lang geleden hebt ingebracht. Helaas kan dit erg gevaarlijk zijn. Je moet hem dus echt op tijd (na vier tot acht uur) verwisselen. Anders loop je namelijk het risico de gevaarlijke tamponziekte TSS op te lopen. In het ernstigste geval is deze ziekte dodelijk, al is deze kans gelukkig heel klein.

1 op de 100.000 vrouwen krijgt TSS. Dit is een infectie die bestaat uit twee soorten bacteriën: de stahyloccusen de groep A streptokok (strep). Iedere vrouw heeft een niet-schadelijke hoeveelheid van die 'strep' in zich. Wanneer de bacterie zich gaat vermenigvuldigen, ontstaat er daadwerkelijk een probleem. Hoe langer je een tampon laat zitten, des te groter de kans wordt dat dit gebeurt.

Symptomen

Heb jij je tampon veel te lang laten zitten? Let dan goed op of je bepaalde symptomen bij jezelf merkt. Heb je last van koorts, misselijkheid, duizeligheid of van een bepaalde uitslag dat lijkt op zonneallergie? Dan kan het zijn dat je TSS hebt. We raden je in dat geval aan om meteen naar de huisarts te gaan.

Alles absorberen

Een tampon absorbeert en is ontworpen om tijdens het menstrueren het bloed op te nemen. Als je tampon echter te lang blijft zitten, zal het letterlijk alles gaan absorberen. Dat kan zorgen dat de vaginawanden uitdrogen, en dat wil je natuurlijk voorkomen! Dus: verwissel altijd na vier tot acht uur je tampon, zodat je geen risico's hoeft te lopen.

Bron: Girlfriend | Beeld: Adobe Stock