Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

6 redenen waarom je menstruatie ineens korter kan zijn

Het kan verschillende oorzaken hebben.

We weten dat onze menstruatie in een cyclus werkt. Bij sommigen is die cyclus onregelmatig, maar veel vaker is-ie wel regelmatig en weet je dus ongeveer wanneer je ongesteld wordt en hoe lang. Maar wat nou als je menstruatie ineens veel korter is dan normaal? Het zou een van deze zes oorzaken kunnen liggen.

Kortere menstruatie

Er zijn verschillenden waarom jouw menstruatie ineens korter kan zijn. Voordat we daar dieper op ingaan, is het belangrijk om te weten dat elk lichaam anders is. Hieronder noemen wij zes mogelijke oorzaken, maar bij twijfel is het altijd verstandig om een huisarts te raadplegen voor persoonlijk advies.

1. Stress

Stress kan veel invloed hebben op je gezondheid, vooral wanneer je hier een langere periode last van hebt. Zo kan het onder meer effect hebben op je menstruatie. Stress kan hormonen verstoren, waardoor je menstruatie korter kan zijn dan 'normaal'. Door stress kun je een verhoogd niveau aan cortisol in je lijf hebben, wat het functioneren van hormonen kan verstoren.

2. Leeftijd

Ook wanneer je ouder wordt kun je verschil merken in je menstruatie. Zeker rond de veertig, wanneer de menopauze dichterbij komt, kan je korter ongesteld zijn. Wanneer je rond die leeftijd zit en korter menstrueert, kan dit dus de oorzaak zijn.

3. Sporten

Wanneer je een periode meer bent gaan sporten dan voorheen, kan dit invloed hebben op je menstruatie. In een periode waarin je veel sport, kan je menstruatie een stuk korter zijn dan voorheen. Lichaamsbeweging heeft namelijk ook invloed op je hormonen. Wanneer je hele inspannende trainingen doet, kun je zelfs helemaal niet meer ongesteld worden.

4. Gewicht

Wanneer je aan het afvallen bent, of juist aankomt, kan je menstruatie veranderen. Deze (plotselinge) verandering in je gewicht kunnen namelijk invloed hebben op je hormoonlevels, en dus ook op hoe lang je ongesteld bent. Dit komt omdat je lichaam meer oestrogeen produceert wanneer je gewicht veranderd.

5. Zwangerschap

Na een zwangerschap komt je menstruatie meestal weer terug, maar de kans is aanwezig dat het anders is dan je voorheen gewend was. Het kan dus ook zijn dat het korter is dan eerst. Vrouwen die net zwanger zijn ervaren soms ook bloedingen. Die is meestal rond de periode waarin je normaal gesproken ongesteld zou moeten worden en duurt meestal slechts één of twee dagen.

6. Hormonen

We kunnen er niet omheen: hormonen. We hebben het al een paar keer genoemd. Als je hormoonlevels plotseling veranderen, kan dit invloed hebben op je menstruatie. Dit kan door verschillende factoren komen. Het gebruik van voorbehoedsmiddelen als de pil of een spiraaltje kunnen hier ook effect op hebben, zeker wanneer je ze net gebruikt.

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels