Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Een stralende glimlach én een gezond lichaam? Zo doe je dat

Een aantal handige tips.

Mondhygiëne is erg belangrijk. Je tanden hebben niet alleen een grote invloed op jouw uiterlijke verzorging; er zijn tijdens onderzoeken verbanden aangetoond tussen een slechte mondhygiëne en verhoogde gezondheidsrisico’s. Zo zou een slechte mondgezondheid kunnen leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, reuma, ontstekingen en een verminderde vruchtbaarheid. Het is dus erg belangrijk om je mondgezondheid serieus te nemen en je gebit goed te verzorgen. Op het moment dat je dit lastig vindt, heb je het juiste artikel aangeklikt. Wij gaan je wat tips geven die jou kunnen ondersteunen bij je mondhygiëne. 

Ontwikkel een routine

Op het moment dat je wil werken aan je mondgezondheid, is het belangrijk dat je een goede routine voor jezelf ontwikkelt. Deze routine moet relatief simpel zijn, zodat je het ook echt volhoudt. Een goede routine bestaat uit het poetsen van je tanden, flossen en eventueel het gebruik van mondwater. Doe wel onderzoek naar de producten die je gaat aanschaffen. Een tandpasta moet niet alleen lekker zijn; het moet ook over goede kwaliteit beschikken. Bekijk de kwaliteiten van verschillende producten en vergelijk ze met elkaar. Als je echt zeker wil weten dat je de juiste keuze maakt, kun je nog even kijken naar het advies van tandartsen. Poets je tanden tweemaal per dag, twee minuten lang. Floss en gebruik eventueel mondwater.  

Bezoek regelmatig de tandarts

Een regelmatig bezoek aan de tandarts is erg goed voor je gebit. Houd er wel rekening mee dat de basisverzekering tandartskosten tot op een bepaalde hoogte dekt. De tandarts is vrij duur, dus het kan zo zijn dat je een aanvullende tandartsverzekering nodig hebt. De basisverzekering dekt alleen chirurgische tandheelkunde, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. Controles worden dus niet vergoed. Je kunt zelf de tandartsverzekering berekenen, zodat je kunt ontdekken welke verzekeringen binnen jouw persoonlijke mogelijkheden passen. Als je voor een goede tandartsverzekering kiest, is de stap om een tandarts te bezoeken een stuk kleiner.  

Kies een gezond dieet

Een gezonde mond, begint bij een goed dieet. Alles dat je eet, gaat eerst door je mond. Bepaalde voedingsmiddelen hebben een positieve of een negatieve invloed op je mondhygiëne. Zo kunnen koolzuurhoudende dranken het tandglazuur aantasten. Dit kan leiden tot (vroegtijdige) slijtage. Alcoholische dranken, zure voedingsmiddelen en plakkerig voedsel zijn ook niet erg goed voor het gebit. Probeer daarom met mate te genieten van deze producten.  

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner. 

Beeld: Unsplash