Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Rikkie Kollé: ‘Ik dacht dat Nederland inclusiever was – daar heb ik me in vergist’

Na het behalen van de titel Miss Nederland 2023 hoopte Rikkie Kollé vooral te genieten van haar bijzondere winst. Helaas kreeg ze te maken met veel haatberichten en transfobe reacties. In gesprek met Grazia wil Rikkie dan ook benadrukken dat we nog lang niet bij een inclusieve samenleving zijn en dat Pride month en Pride Amsterdam daarom zo belangrijk zijn.

Miss Nederland 2023

Op 8 juli 2023 werd Rikkie Kollé gekroond tot Miss Nederland. Door het in de wacht slepen van deze titel schreef Rikkie geschiedenis: ze is de eerste transgendervrouw die Miss Nederland wint. Dat ze Miss Nederland won is iets waar Rikkie enorm trots op is. “Ik vind het heel bijzonder en ben heel blij”, vertelt ze enthousiast als we met haar bellen.

Rikkie zal ons land vertegenwoordigen tijdens de Miss Universe-verkiezing en maakt zich de komende tijd klaar voor toffe fotoshoots, diverse mediaoptredens en trainingen. Zo had ze onlangs haar officiële Miss Nederland-fotoshoot. “Dat was een heel leuke dag die voorbijvloog. William Rutten schoot de foto’s en ik heb genoten van elk moment. De resultaten zijn ook supermooi geworden.”

Media-aandacht

Dat Rikkie Miss Nederland won, ontging niemand. Niet alleen Nederlandse media, maar ook internationale media besteedden aandacht aan het feit dat Rikkie de Missverkiezing had gewonnen. “Dat was heel gek. Ik besefte daardoor extra dat ik geschiedenis heb geschreven. Na 94 jaar Miss Nederland als transvrouw Miss Nederland winnen is een heel bijzonder moment. Ik ben heel dankbaar dat het nationaal en internationaal is opgepakt. Het is mijn missie om jonge transpersonen een hart onder de riem te steken en er voor ze te zijn. Als ik daarmee al een paar mensen kan inspireren zou dat heel mooi zijn.”

En het lijkt erop dat het Rikkie nu al is gelukt om een aantal mensen te inspireren. “Ik ontving veel felicitaties op mijn Miss Nederland-winst. Ook kreeg ik van transpersonen en queer jongeren het bericht dat ik deuren heb geopend. Dat is heel bijzonder.”

Negatieve reacties

Hoewel Rikkie veel positieve reacties ontving, kreeg ze helaas ook haatberichten en transfobe reacties voor haar kiezen. “Ik had er wel rekening mee gehouden dat ik lelijke reacties zou kunnen krijgen als ik als eerste transvrouw zou winnen. Ik had alleen niet verwacht dat het zo heftig zou zijn”, geeft Rikkie toe. “Ik heb heel veel positieve reacties ontvangen, maar ook veel negatieve.”

“Vanaf het moment dat ik won zijn er mensen geweest die me elke dag een negatief bericht stuurden. Je mag het ermee oneens zijn dat ik heb gewonnen – we leven immers in een land van vrijheid van meningsuiting. Maar als je dat met zoveel haat en negativiteit doet, laat je je wel heel erg kennen.” Rikkie probeert de negatieve reacties links te laten liggen, maar ze geeft toe dat de berichten haar wel alerter maken. “Al voordat ik aan Miss Nederland meedeed was ik alert als ik ’s avonds de straat op ga. Niet per se omdat ik trans ben, maar ook gewoon omdat ik vrouw ben. Als mensen me dingen sturen als ‘pleeg zelfmoord’ of ‘als ik je tegenkom, sla ik je in elkaar’ maakt dat me ook weer wat alerter. Maar dit weerhoudt me er niet van om ergens naar toe te gaan en om de dingen te doen die ik wil bereiken.”

Hoewel de haatberichten Rikkie niet in de koude kleren gaan zitten, heeft ze met zichzelf afgesproken dat ze niet ingaat op die lelijke reacties. “Het zou onmenselijk zijn als ik zou zeggen dat de reacties me niks doen. Als iemand tegen me zegt: ‘Ik hoop dat je doodgaat’, wakkert dat wel iets bij mij aan. Ik zou die mensen zo graag de les willen lezen, maar ik wil erboven staan. De negatieve reacties overstemmen helaas altijd de positieve reacties, maar ik wil me nu vooral focussen op de leuke berichten – want die ontvang ik ook genoeg.”

Inclusiever Nederland

“Ik had nooit verwacht dat mensen op een negatieve manier zo geobsedeerd zouden raken door mijn winst. Ook omdat ik dacht dat we in Nederland al veel verder waren. Ik dacht dat we inclusiever waren. Daar heb ik me helaas in vergist.”

Binnenkort vieren we in Nederland Pride Amsterdam. Van dinsdag 1 augustus tot zondag 6 augustus vieren we dat je kunt zijn wie je wilt zijn en dat je mag houden van wie je wilt houden. Ook is het de uitgelezen kans om je te verdiepen waarom Queer & Pride bestaat en waarom Pride zo belangrijk is. “We zijn er nog lang niet qua inclusieve samenleving”, stelt Rikkie. “Dat zie je ook maar weer na wat er met Envy Peru is gebeurd. Dat is zo erg. Zulke dingen gebeuren te vaak en mogen helemaal niet gebeuren. Dat laat zien dat we er als samenleving nog lang niet zijn. We hebben Pride nog steeds nodig.”

Pride Amsterdam is voor iedereen - helemaal voor cispersonen – de gelegenheid om ons meer te verdiepen in de regenboog community. Maar bovenal is het een week van samenzijn, voor iedereen en alle community’s. “Voor mij is het een heel bijzondere week. Het is de week in het jaar waarin je je helemaal kunt laten gaan, en dingen durft te doen die je normaal niet zou doen. Het is een week vol positiviteit en de hele regenboog community is aanwezig. Het is een week vol samenkomst van euforie en gezelligheid. Ik haal daar heel veel voldoening en energie uit.”

Beeld: William Rutten