Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Prince Charmings Leroy over homohaat op straat: ‘Twee keer in twee weken’

'Vreselijk, niet leuk'

Dat het nog steeds ontzettend belangrijk is om Pride te vieren, weet Leroy Jory als geen ander. Hoewel zijn eigen coming out van een leien dakje ging, merkt de voormalig Prince Charming-deelnemer nog elke dag dat niet iedereen het gay zijn ‘normaal’ vindt. In gesprek met Grazia vertelt hij daar openhartig over.

Anders dan de norm

"Ik denk dat je er altijd wel mee bezig bent als je gay bent. Het is toch een soort radartje dat aanstaat, omdat je je net even iets anders voelt dan de norm", vertelt Leroy als we met hem bellen. Hij heeft er in het dagelijks leven dan ook nog vaak mee te maken. "Als ik een restaurant binnenloop, voel ik soms dat iedereen naar me kijkt – al kan dat ook positief zijn. Maar omdat je een geschiedenis hebt waarbij het allemaal iets lastiger is gegaan, heb je toch iets van: er wordt op me gelet en ik moet me toch even wat ‘normaler’ gedragen", legt hij uit. "Dat blijft wel. Maar met de Pride merk ik vooral dat het online enorm speelt."

Shocking reacties online

Zo kreeg onze kersverse Miss Nederland, Rikkie Kollé, onlangs nog enorm veel nare reacties over zich heen na haar winst. "Dat je denkt van: hoe is het mogelijk dat sommige mensen nog steeds op deze manier nadenken? Het is verschrikkelijk", zegt Leroy daarover. Maar ook op zijn eigen werk (als content creator voor verschillende bedrijven) merkt hij het. "De reacties die we dan binnenkrijgen op Pride gerelateerde content is gewoon shocking", vertelt hij. "Dan zie ik reacties van doodnormale mensen, mensen met gezinnen... Die delen heel nare gedachtes waar die mensen gewoon helemaal in geloven. En daarom is Pride zo belangrijk, dat we elkaar blijven leren hoe we elkaar moeten respecteren en waarderen."

Reacties op straat

Maar ook in zijn persoonlijke leven krijgt Leroy te maken met homohaat. "Eigenlijk valt het op zich wel mee, maar in de afgelopen twee weken werd ik er twee keer mee geconfronteerd", vertelt hij. Zo fietste hij langs een groepje jongeren die hem begonnen uit te schelden. "Ik dacht: huh, ze hebben het tegen mij? Want ik was er helemaal niet mee bezig", blikt hij terug. Hij twijfelde vervolgens of hij terug moest gaan om ze aan te spreken. "Ze staan daar wel met zes man sterk. Uiteindelijk ben ik gewoon doorgefietst, maar achteraf heb ik wel spijt dat ik mezelf niet hard heb gemaakt." Een paar dagen later fietste hij door het Vondelpark toen er weer een voorval plaatvond. 'Daar waren twee toeristen. Ik fietste erlangs en die man wilde op mij spugen. Gelukkig was het niet raak", deelt Leroy. "Ik had niks bijzonders aan ofzo, nee, ik fietste gewoon voorbij in m’n sportkleding. Toch vond hij het nodig om naar mij te spugen. Vreselijk, niet leuk."

Beeld: Privébeeld Leroy