Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Prince Charmings Leroy: ‘Pride is een van de belangrijkste weken van het jaar’

'Het blijft natuurlijk gewoon een protestfeest'

Pride Amsterdam staat weer voor de deur. Leroy Jory, die we kennen van Prince Charming, weet als geen ander hoe belangrijk deze week is. Want hoewel we Pride vooral kennen van de uitbundige feestjes en de famous Canal Parade, is het ooit begonnen als protest. In gesprek met Grazia vertelt Leroy daarom over het belang van Pride.

Het belang van Pride

"Pride is voor mij echt heel belangrijk, het is een van de belangrijkste weken van het jaar", vertelt Leroy als we met hem bellen. "De evenementen en de feestjes zijn natuurlijk superleuk, en daar geniet ik enorm van, maar ik vind het ook heel belangrijk. Want het blijft natuurlijk gewoon een protestfeest", legt hij uit. "Het is een week waarin we moeten laten zien en kunnen uitblinken met waar we voor staan, waar Pride voor staat. Het accepteren, empathie...dat moeten we blijven vertellen en blijven uitstralen", aldus de voormalig Prince Charming-deelnemer.

Laten zien wat Pride is

Tijdens Pride Amsterdam, wat van 1 tot en met 6 augustus plaatsvindt, staan er talloze activiteiten op de agenda. De leukste feestjes en evenementen, maar ook activiteiten met een serious note. Eén daarvan is de Pride Walk. "Dat is echt een protest, om te laten zien waar we voor staan en wat Pride nou eigenlijk inhoudt", deelt Leroy, die zelf ook zal meelopen. Zelf viert hij Pride op verschillende manieren. "Het eerste weekend van Pride is Milkshake Festival, daar ben ik sowieso te vinden. Ik ga naar een voorstelling, een jaarlijkse fototentoonstelling op straat en natuurlijk de botenparade – waar ik mag meevaren op een boot, hoe leuk!"

Naar elkaar luisteren

Zelfs anno 2023 blijft Pride nog ontzettend belangrijk, zo vindt ook Leroy. Er valt dan ook nog veel te verbeteren – en dat hoeft volgens de realityter helemaal niet zo moeilijk te zijn. "Gewoon goed naar elkaar luisteren en niet van Facebookverhalen uitgaan hoe dingen zitten. Echt luisteren en een beetje begrip tonen", stelt hij. "Doe ook eens wat onderzoek; wat is nou precies transgender? En niet zomaar schreeuwen van ‘het is een man en het blijft een man’, terwijl...nee, dat is niet zo. Verdiep jezelf gewoon iets meer." Hear, hear!

Beeld: Jasper Suyk