Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

De Grazia-redactie test: welke SPF is favoriet?

Dit zijn aanraders!

Je huid is o zo kostbaar, want je hebt er maar één. Het is dus belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon – niet alleen in de zomer, maar in elk seizoen. Om te zorgen dat we genoeg smeren, moet een SPF ook prettig zijn. De redactie besloot daarom verschillende zonbeschermingscrèmes, - lotions, -sprays en -water te testen.

SPF voor gezicht

Wendy test: Esse Sunscreen SPF30

€43 (30 ml)

Over de SPF: De Esse Sunscreen SPF30 is eco-vriendelijk en laat geen witte waas achter. De crème heeft een mineraal filter, wordt gemakkelijk door de huid geabsorbeerd en is ook nog eens verrijkt met prebiotische extracten waardoor een gevoelige huid ook gewoon van het zonnetje kan genieten. En deze crème is ook nog eens in de prijzen gevallen: Esse Sunscreen SPF30 won de derde prijs in de categorie ‘beste zonproduct’ tijdens de uitreiking van de Dutch Beauty Awards.

Hoe bevalt-ie? “Ik was enorm verrast door deze crème! Als iemand die voornamelijk sprays gebruikt, was ik bang dat ik alsnog met een vette en witte huid naar buiten moest. Maar de crème trekt inderdaad direct in de huid én ik kon zweren dat mijn huid zelfs zachter aanvoelde na gebruik. Daarnaast zorgt dit zachte beschermlaagje voor een gerust gevoel: je voelt echt dat je beschermd bent tegen de straling van de zon. Toch maakte ik me nog wel een klein beetje zorgen over de SPF - voor een wannabe ginger (wel de bleke huid + sproeten, niet het rode haar) is een hoge beschermingsfactor wel echt belangrijk. Maar ook na twee dagen in de zon was er niets aan de hand! Daarnaast ruik je de crème bijna niet - op een lichte mint-achtige geur na."

Yay or nay: "Yay! Ik ben heel enthousiast over de Esse Sunscreen SPF30! Voor een stralende, gezonde en goed beschermde huid is deze SPF een goede investering."

Fabien test: hannah Juvi Protect Cream

€56 (60 ml)

Over de Juvi Protect: Deze SPF uit de Sun Perfection-lijn van hannah is dé perfecte SPF voor je gezicht. De Juvi Protect is geschikt voor huidtype I-II, oftewel voor de zeer lichte tot lichte huid. Als je dit huidtype hebt, word je niet of nauwelijks bruin en verbrand je vaak snel. Dit huidtype vraagt daarom om een hoge SPF, die je daarnaast goed beschermt tegen vrije radicalen met antioxidanten, zoals de ingrediënten macadamia-olie en de vitamines C en E. De Juvi Protect Cream neemt daarnaast irritatie en roodheden weg en heeft een kalmerende functie dankzij aloë vera.

Hoe bevalt-ie? “Het eerste wat me opvalt wanneer ik de dop van de tube afhaal, is dat de crème heerlijk ruikt. Door het handige spuittuitje is de crème heel makkelijk aan te brengen. Ook komt er door dit handige tuitje nooit te veel crème in een keer uit de tube. Ideaal! De crème smeert lekker uit en trekt snel en goed in. Ook vind ik het ideaal dat je geen plakkerig gevoel over houdt wanneer je ‘m opgesmeerd hebt. Daarnaast voelt mijn huid lekker gehydrateerd. Skincare meets SPF!"

Yay or nay: “De crème doet zeker wat-ie belooft! Na het smeren voelde mijn huid goed gehydrateerd en verbrandde ik niet toen ik lekker op het terras zat in de zon. Wat mij betreft een goede investering voor de zomer!"

Sanne test: PREVENTION+ Daily Hydrating Moisturizer SPF 30 van IMAGE Skincare

€55 (91 gram)

Over de SPF: Dit is een dagcrème en zonbescherming in één. De Daily Hydrating Moisturizer bevat SPF 30 en komt uit de PREVENTION+-lijn van IMAGE Skincare. De moisturizer bevat 100% minerale uva- en uvb-filters en een hoog percentage zinkoxide om de huid te beschermen tegen verbranden, vroegtijdige huidveroudering en helpt hyperpigmentatie voorkomen. Daarnaast bevat deze SPF een blauw licht bescherming (HEV-bescherming). De crème houdt de huid gedurende de dag gehydrateerd. Ideaal voor de (zeer) droge huid!

Hoe bevalt-ie? "Ik smeer de Daily Hydrating Moisturizer op mijn gezicht, hals en decolleté. De crème heeft een heel rijke textuur, en mijn huid voelt meteen gehydrateerd aan. Ik word helemaal blij van de frisse citrusgeur van de SPF. Heerlijk!"

Yay or nay: "Yay! Het product is erg fijn omdat het je huid goed hydrateert én beschermt tegen de zon. Daarnaast ga je er niet van glimmen, wat een enorm pluspunt is."

Anne test: Super UV Invisible Gezichtsserum SPF 50+ van Garnier Ambre Solaire

€23,99 (30ml)

Over de SPF: De Garnier Ambre Solaire Invisible Super UV Serum SPF50+ is qua textuur lichter dan een klassieke crème. Met de beschermingsfactor van SPF 50+ bescherm je je huid tegen UVA- en UVB-stralen, lange UVA en infraroodstralen. Door de toevoeging van ceramide hydrateer je je huid, waardoor je uitdroging en irritatie voorkomt.

Hoe bevalt-ie? "Ik verdeel het serum over mijn gezicht en smeer 'm goed uit. Het serum heeft even nodig om in te trekken, maar zodra-ie volledig is ingetrokken, voelt mijn gezicht niet meer plakkerig aan. Ook voelt mijn huid soepel en zacht. Heerlijk."

Yay or nay: "Ik heb de SPF tijdens een driedaags festival gebruikt en merkte dat-ie echt goed beschermd tegen de zon: ondanks dat ik weinig in de schaduw kon staan, was mijn gezicht niet verbrand. De formule voelt licht en zacht op de huid en hij laat inderdaad geen vette laag of witte vlekken achter. Het serum doet dus wat-ie belooft!"

Sabine test: Paula’s Choice Advanced Sun Protection Daily Dagcrème SPF 50 | PA++++

SPF zonnebrand
€44 (60 milliliter)
Over de SPF: De nieuwste SPF binnen de Paula’s Choice family is de Advanced Sun Protection Daily Dagcrème SPF 50 | PA++++. De zonbescherming bevat een mix van vijf moderne UVA- & UVB-filters, waardoor je er zeker van bent dat deze SPF je huid beschermt tegen de schadelijke effecten van de zon. Ook bevat het ingrediënten die de vochtbalans van je huid verbeteren en de huid verzachten. Sounds good, so far!Hoe bevalt-ie: "Ik ben enorm fan van Paula’s Choice en gebruikte eerder al enthousiast de Paula’s Choice Resist Anti-Aging Skin Restoring Dagcrème SPF 50. Die beviel goed. Ik had daarom high hopes voor deze nieuwe SPF van Paula’s Choice. De crème was redelijk geurloos en hij was soepel aan te brengen op mijn huid. Het duurde even voor de crème helemaal introk. De crème liet geen witte waas achter en mijn huid voelde gehydrateerd."Yay or nay: "De SPF van Paula’s Choice beschermt goed – ik droeg ‘m op erg zonnige dagen en mijn huid voelde ’s avonds nog altijd lekker zacht en er was geen roodheid te bekennen. Overall is het een heel fijne crème. Toch blijft de Paula’s Choice Resist Anti-Aging Skin Restoring Dagcrème SPF50 mijn favoriet."

Anjelica test: Marie-Stella-Maris Protective Face Cream SPF50

€22,00 (50ml)

Over de SPF: Deze Protective Face Cream SPF50 van Marie-Stella-Maris is speciaal ontwikkeld voor je gezicht en geschikt voor normale tot gevoelige (kinder)huid. Deze crème is niet schadelijk voor koraal, wat betekent dat er geen microplastics en nanodeeltjes in zitten. In de formule is gebruik gemaakt van zinkoxide, wat niet alleen beschermt tegen UV-stralen van de zon, maar ook tegen blauw licht van telefoons en computerschermen. De gezichtscrème bevat hydraterend gouden zeewier en zee-algen.

Hoe bevalt-ie? "De crème bevalt goed. Hij smeert gemakkelijk uit en je hebt echt maar een klein beetje nodig voor je hele gezicht en hals. Het dient ook als een goede basis voor make-up, want het plakt niet en maakt je gezicht lekker zacht en glad."

Yay or nay: "SPF voor je gezicht is een absolute must en dit is één van de fijnste die ik heb geprobeerd. Dit is een yay!"

Jaimy test: Sun multi protection SPF50 van LOOKX Smart Clean Beauty

€40,00 (50 ml)
Over de SPF: De Sun multi protection SPF50 van LOOKX Smart Clean Beauty is een crème en bevat SPF50. De SPF beschermt en herstelt de huid en geeft de huid een boost, waardoor je tijdens en na het zonnen nog steeds een gehydrateerde huid hebt. Door de slimme formule trekt het direct in de huid, waardoor je het niet ziet of voelt.Hoe bevalt-ie: "De zonbescherming heeft een hoge factor waardoor ik (huidtype: lichte, gevoelige huid) het voor mijn gezicht heb gebruikt. De crème is wat dikker dan een normale gezichtscrème, maar trekt snel in. Hij heeft een subtiele geur."Yay or nay: "Omdat de crème wat dikker is dan een normale dagcrème, is hij perfect in de zomer voor extra hydratatie. Ik ben erg tevreden over deze SPF, omdat mijn huid gehydrateerd blijft en goed beschermd is zonder dat het vet wordt. Voor de warme zomermaanden is dit zeker een must in mijn skincareroutine!"

Voor het lichaam

Yentl test: Vichy Capital Soleil Hydraterend Zonbeschermend Water SPF50

€21,56 (200 ml)

Over de SPF: Dit hydraterende zonnewater van Vichy Capital Soleil in de vorm van een spray, belooft ultra licht aan te voelen op de huid, je te beschermen met factor 50 en de huid te verrijken met hyaluronzuur. Ook beschermt de spray tegen UVA- en UVB-stralen.

Hoe bevalt-ie: 'Wat direct opvalt, is hoe fijn deze spray zich laat uitsmeren. Nadat ik het water een paar seconden op mijn gezicht had aangebracht, voelde het alsof het product al volledig was ingetrokken. Toen ik de fles voor het eerst zag, dacht ik dat deze alleen geschikt zou zijn voor wanneer je écht gaat bakken in de zon (het lijkt op het eerste gezicht een beetje op een olieachtige substantie). Little did I know dat deze spray juist onwijs goed opgenomen wordt en verre van ‘vettig’ is of plakkerig blijft. Ik zou ‘m nu zo onder mijn foundation gebruiken in de ochtend!''

Yay or nay: ''Yay voor deze spray! Doet zeker wat-ie belooft. Hoewel ik meestal voor een crème ga, is dit een keeper. Als dit exemplaar leeg is, haal ik meteen een nieuwe fles."

Christel test: Biodermal Hydraplus Zonnespray SPF50+

€32,99 (175 ml)

Info over de SPF: Elk jaar test de Consumentenbond weer diverse soorten zonbescherming en de Biodermal Hydraplus Zonnespray SPF50+ kreeg de titel 'Beste uit de Test.' Deze spray beschermt je huid tegen UVA- en UVB-straling en is ook nog eens waterbestendig. Daarnaast beschermt deze spray niet alleen je huid, maar wordt de huid ook nog eens verzorgd én verbeterd.

Hoe bevalt-ie? "De Hydraplus is een fijne spray en smeert makkelijk uit en trekt snel in. Ik probeer mezelf altijd zo goed mogelijk in te smeren en breng daarom altijd twee lagen SPF aan. Ook het tweede laagje trekt meteen goed in en voelt niet plakkerig. Iets wat ook opvalt is dat de Hydraplus Zonnespray heerlijk ruikt."

Yay or nay: "Met deze zonnespray bescherm je niet alleen je huid, maar je lichaam voelt meteen goed gehydrateerd na het aanbrengen. De spray blijft ook nog eens echt goed zitten. Zelfs na het hardlopen had ik het gevoel dat ik de spray er niet uit had gezweet. Dat de spray zo goed intrekt, zorgt ervoor dat-ie voortaan een staple is in mijn skincareroutine."

Jaimy test: Tanning Moisturizing Milk SPF30 van Collistar

€34,00 (200 ml)
Over de SPF: De Tanning Moisturizer Milk SPF 30 van Collistar is een lichte melkspray die snel door de huid wordt opgenomen. De formule met uv-filter activeert de gezondheidsvitaminen en weert alleen de schadelijke straling, waardoor je alsnog een mooie tanning-kleur krijgt.Hoe bevalt-ie: "De spray werkt heel makkelijk waardoor je snel klaar bent met insmeren. Het trekt snel in en laat geen vettig gevoel achter. Het is ideaal om in je strandtas te hebben, al is het alleen maar omdat de subtiele geur blijft hangen. Ik kan niet meer zonder!"Yay or nay: "De spray is perfect voor de zomer en ideaal als je snel verbrandt. Ik word nooit egaal bruin, en dankzij deze tanning melkspray kan ik eindelijk zien dat ik in de zon heb gelegen."

Rowan test: de Bondi Sands Sunscreen Lotion SPF50+ - Flagrance Free uitgetest

€16,99 (150 ml)
Over de SPF: De factor50 Sunscreen lotion van Bondi Sands beschermt je huid tegen de zon en is verrijkt met vitamine E waardoor je huid ook nog eens wordt gevoed. Deze SPF is tot vier uur waterbestendig. Ideaal dus voor als je het water in wilt duiken.Hoe bevalt-ie: "Het is een superfijne crème die gemakkelijk uit te smeren is en niet plakkerig voelt. Je voelt de crème heerlijk in je huid blenden, iets waar ik écht dol op ben. De crème houdt je huid 72 uur lang gehydrateerd. Nóg fijner: de formule van de lotion is rifvriendelijk en vervuilt het water niet. Win-win dus!"Yay or nay: "De crème doet wat-ie belooft en daarom ga ik hem ook zeker helemaal leegmaken tijdens mijn vakantie in Italië. Een nieuw (en extra) exemplaar zit overigens al in mijn online winkelmandje."

Dorien test: Juliette Armand - Sunfilm Body Fluid Spray

€57,60 (200 ml)

Over de SPF: "De Juliette Armand Sunfilm Body Fluid in factor 30 is een zonbescherming in sprayvorm voor het lichaam. De spray is voor alle huidtypes geschikt en beschermt tegen UVA, UVB en IR (infraroodstraling). Daarnaast zorgt de spray voor hydratatie, verkoeling en een egale bruining van de huid. Ook belooft-ie niet kleverig aan te voelen.

Hoe bevalt-ie: "Geweldig! De geurloze zonnespray is gemakkelijk aan te brengen. Daarnaast smeert-ie lekker en trekt goed in de huid. Wat ik ontzettend fijn vind, is dat het niet plakt en geen vettige spray is. Daardoor voelen je handen niet vettig aan na het insmeren en blijft het zand ook niet aan je huid plakken wanneer je ligt te zonnen op het strand. Da's top."

Yay or nay: "Zeker een yay! De spray doet wat-ie belooft. Een fijne spray die ideaal is voor dagelijks gebruik én op het strand. Let wel op dat je je regelmatig insmeert! En geen zorgen: ook het tweede of derde laagje van de dag plakt niet."

Anjelica test: Marie-Stella-Maris Protective Body Cream SPF30

€32,50 (175ml)

Over de SPF: De SPF van Marie Stella-Maris is verkrijgbaar in SPF 30 en SPF 50. Het product heeft een crème-formule en is zee- en koraalvriendelijk. Verder zit in deze SPF zeewier en zee-alg, die van nature rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Hierdoor wordt je huid niet alleen beschermd tegen schadelijke UV-stralen, maar ook lekker gehydrateerd. Ook top: de dop op de tube is extra kort, zodat er grondstoffen worden bespaard en het afval wordt beperkt. De crème is verder 100% vegan.

Hoe bevalt-ie?: "De crème smeert ontzettend makkelijk uit. Het merk belooft geen plakkende, witte laag en dat is terecht, want er blijft niets zichtbaar achter op de huid. Wat ook heel fijn is aan deze crème is de geur: hij heeft namelijk niet die typische zonbeschermings-geur, maar ruikt heel subtiel dankzij de toevoeging van zeezout, salie en vetiver. Echt zo’n geur die je gelijk terugbrengt naar die ene vakantie, als je ‘m later weer ruikt. Wanneer je gaat douchen valt het wel op dat je een laagje van je huid moet wassen, maar de formule is dan ook waterbestendig."

Yay or nay: "Een SPF die niet alleen jou beschermt, maar ook nog de natuur, kan alleen maar een yay zijn, natuurlijk. Hij gaat zeker mee in de koffer naar Italië."

Beeld: fotobewerking Canva