Emilia Clarke is terug: ‘Ik had het gevoel dat ik niet langer mezelf was’

'Die eerste seizoenen was ik heel onzeker en bang ontslagen te worden'

Van Mother of Dragons tot tech-girl. Met haar nieuwste rol laat Emilia Clarke (36) haar Game of Thrones-imago voorgoed achter zich. Na een rustige periode is ze back in business!

Terug van weggeweest

Na een korte break is Emilia helemaal terug met de ene na de andere grote rol. De liefde voor het vak kreeg de actrice als jong meisje mee van haar vader, die als geluidstechnicus in het theater werkte. Niet zo gek dus dat ze als eerste project na Game of Thrones besloot om haar Britse podiumdebuut te maken in toneelstuk The Seagull. Ook als eerbetoon aan haar inmiddels overleden vader. “Het was magisch, en ’t voelde alsof hij elke avond naast me op het podium stond.”

Van het toneel is Emilia inmiddels moeiteloos overgestapt naar verschillende films en series. Hoewel typecasting op de loer lag na haar drakenmoeder rol (“Ik krijg nog steeds soortgelijke scripts toegestuurd, maar daarvoor bedank ik vriendelijk”) zoekt ze juist de diversiteit op in haar nieuwe projecten. Zo is ze binnenkort te zien als superheldin Abigail Brand in de nieuwste Marvel-serie Secret Invasion, waarvoor heel Hollywood in de rij stond. Niet gek volgens Emilia: “Je wíl hier onderdeel van zijn! De manier waarop deze shows en films worden gemaakt, is geweldig, inclusief alle geheimzinnigheid.” De enige outsider die welkom was op de geheime set, was haar hondje Ted. “In zijn wanhopige drang om in beeld te komen, heeft bij bijna de hele set gesloopt. En daarna er overheen gescheten.”

Nieuwe rol

Waar de actrice minder geheimzinnig over hoeft te doen, is haar nieuwe film The Pod Generation. Hiervoor kruipt Emilia in de huid van een tech-girl, die ontdekt hoe het is als je baby niet in de baarmoeder, maar in een eivormige ‘pod’ groeit. “Een bijzonder verhaal waardoor ik als vrouw aan het denken werd gezet over de zeggenschap over mijn lijf.” Voor deze film heeft Emilia niet alleen haar acteer-, maar ook producer skills verder ontwikkeld. “Als acteur kan het soms voelen alsof je als laatste op een feestje arriveert, als producer ben je er vanaf de eerste minuut bij: geweldig!”

Vier jaar na het einde van Game of Thrones heeft de Britse actrice eindelijk weer het gevoel dat ze een beetje geland is, want het wereldwijde succes was behoorlijk overweldigend. “Ik was nog jong, had geen idee en ook nul vergelijkingsmateriaal. Die eerste seizoenen was ik heel onzeker en bang ontslagen te worden, omdat ze me niet goed genoeg zouden vinden. Na een paar jaar groeide mijn zelfvertrouwen en het besef dat ik natuurlijk niet voor niets was gekozen.” De hitserie levert Emilia niet alleen de status van meest invloedrijke actrice en veel awards op, maar ook een aantal beste vrienden: “Met Rose Leslie en Kit Harington ben ik nog steeds heel close: ik spreek ze wekelijks. Jason Momoa is ook nog altijd een dierbare vriend.”

House of Dragons

Na het verdriet om het einde kijkt ze inmiddels vol trots en plezier terug: “GOT heeft ervoor gezorgd dat ik de industrie begrijp, kan omgaan met de pers en weet wat het betekent om een acteur te zijn. Het voelt net zo bijzonder als de middelbare school. Dat is ook de reden dat ik spin-off House of Dragons nog nooit heb gezien. Voor mij voelt het een beetje alsof ik naar een schoolreünie zou gaan van een ander jaar. Te weird…”

Haar grote doorbraak leverde ook een paar bijzondere fans op: van een DM van Ryan Reynolds (“I lost my mind!”) tot een date met Brad Pitt. Tijdens een speciaal gala voor Haïti bood hij honderdtwintigduizend dollar om samen met Emilia een GOT-aflevering te kijken. “Het meest geweldige en bizarre moment uit mijn leven!” Over bijzondere dates gesproken: na relaties met acteur en producer Seth MacFarlane en regisseur Charlie McDowell – nu getrouwd met Lily Collins – lijkt het erop dat Emilia alweer een tijd single is. “Het is bijna onmogelijk om een partner te vinden, toch blijf ik in ware liefde geloven.”

Hersenaneurysma

Hield Emilia haar leven eerst nog zoveel mogelijk uit de spotlights, inmiddels is ze opener dan ooit. Dit heeft alles te maken met een life changing moment: vlak na de opnames van het eerste GOT-seizoen kreeg ze een hersenaneurysma en later ook een hersenbloeding. Met twee ingrijpende operaties en een maandenlange revalidatieperiode tot gevolg. De actrice hield dit jarenlang voor zich, maar besloot het in 2019 te delen via een indrukwekkend essay in The New Yorker. “Het engste dat ik ooit heb gedaan. Ik was bang dat mensen zouden denken: daar heb je weer zo’n celeb sob story, wat kan ons het schelen. Tot ik bedacht: als ik er maar een enkeling mee kan helpen, is dit het waard. Gelukkig waren de reacties overweldigend.”

Samen met haar moeder Jenny heeft Emilia inmiddels stichting SameYou opgezet waarmee ze survivors van hersenaandoeningen steunt. “Het eerste wat je voelt na een hersenoperatie is dat je niet langer jezelf bent. Het engste gevoel ever. Zo was ik heel bang dat ik het hersendeel was verloren dat ervoor zorgt dat ik kan acteren. Op een scan was uiteindelijk ook te zien dat ik een deel van mijn hersenen niet meer kan gebruiken. Ondanks dat kan ik alles nog. Ik heb ongelooflijk veel geluk gehad!

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwste Grazia. Vanaf nu in de winkels!

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws