Oh no: déze app moet je niet gebruiken voordat je gaat slapen

De app heeft een negatief effect op je slaapcyclus.

’s Avonds op bed nog even op je telefoon scrollen voordat je gaat slapen? Guilty! Veel mensen zitten vlak voor het slapen nog op hun telefoon, terwijl we echt wel weten dat dit niet heel bevorderlijk is voor onze nachtrust. Als je dan tóch je telefoon wilt blijven gebruiken op bed, vermijd dan in elk geval deze populaire app.

Blauw licht

We zetten de hele dag door al op onze telefoon, en toch kunnen we ‘m nog steeds moeilijk wegleggen als we ’s avonds in bed liggen. Je hebt vast al heel vaak gehoord dat het niet veel goeds doet voor je nachtrust om tot het slapen gaan op je telefoon te scrollen. Dat heeft alles te maken met zogenaamd blauw licht, wat voornamelijk uit apparaten als smartphones, tables, laptops en televisies komt. Volgens expert zou dit licht je alerter maken, terwijl je juist slaperig wilt worden wanneer je in bed ligt – als je tenminste een beetje snel in slaap wilt vallen.

Schadelijk

Blauw licht maakt ons niet alleen alerter, het is ook schadelijk voor onze ogen. En dat is best logisch als je bedenkt hoeveel uur per dag er blauw licht op je afkomt. Zit je niet op je telefoon, dan kijk je wel televisie of werk je achter je laptop. Expert adviseren dan ook om voor het slapen niet meer naar een scherm te kijken. In plaats daarvan kun je veel beter een boek lezen of nog even kletsen met je partner of huisgenoten. Wil je toch per se op je telefoon scrollen terwijl je in bed ligt? Dan is er één app die je beter kunt vermijden.

Negatief effect

Het platform Sleep Junkie heeft onderzocht welke invloed apps op onze slaapkwaliteit hebben. Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat er één app is dit een wel heel negatief effect op je slaap heeft en dat is… TikTok. Het zal misschien niet als een verrassing komen dat deze app je wakker houdt. We all know: als je eenmaal door je for you page gaat scrollen, ben je zomaar een uur verder. Daarnaast toont het onderzoek aan dat de app je daadwerkelijk uit je slaap houdt. Deelnemers van het onderzoek deden er na het gebruik van TikTok maar liefst 1 uur en 7 minuten over om in slaap te vallen. Daarnaast bestond hun slaapcyclus voor slechts 1 procent uit de REM-slaap (diepe slaap), wat eigenlijk bijna het dubbele zou moeten zijn voor een volwassene. Het moge duidelijk zijn: geen TikTok meer voor het slapen.

Bron: Fem Fem | Beeld: Netflix (Emily in Paris)

Laatste nieuws