Nikkie de Jager: ‘Ik wil het leven écht meemaken, niet via een scherm’

'Ik zat altijd op mijn telefoon. Ook als ik op visite was.'

Niet alleen Grazia, maar ook Nikkie de Jager heeft een feestje te vieren. Ze heeft al bijna 15 jaar een van de grootste beautykanalen, namelijk NikkieTutorials. In gesprek met Grazia vertelt ze over het prille begin en hoe ze geld begon te verdienen, maar ook over perfectionisme.

Online opgegroeid

Volgend jaar bestaat NikkieTutorials 15 jaar, net als Grazia nu. Dat is meer dan de helft van haar leven… “Zo voelt het ook. Ik ben echt online opgegroeid”, vertelt Nikkie in de nieuwste Grazia. “Veertien was ik, en heel onzeker. Ik keek naar The Hills op MTV en zag daar allemaal knappe meiden zoals Lauren Conrad. Die eyeliner wil ik ook, dacht ik. Maar hoe?” vertelt ze. “Op YouTube vond ik een tutorial en dat vond ik zo magisch. Dus ik naar Kruidvat om make-up te kopen. Daarmee dook ik de badkamer in om te oefenen. Alle filmpjes die op YouTube stonden, waren Amerikaans. Dus dat moest de mijne ook worden.” En zo begon Nikkie op YouTube. “Ik heb het digitale cameraatje van mijn moeder gestolen, die op een paar IKEA-dozen gezet en ben gaan filmen. Die video, gepost in 2008, staat nog steeds online. Ik weet nog dat ik mijn views checkte: mijn God, wel zeven mensen hadden deze video gezien! Dat gaf zo’n kick dat ik video’s ben blijven maken.”

Geld verdienen

Een nieuwe hobby was geboren, maar wanneer had Nikkie door dat het meer kon worden? “Na twee jaar introduceerde YouTube voor het eerst advertenties. Ik was een van de eerste vijf in Nederland die affiliate werd en zo geld kon verdienen. Dat vond ik heel speciaal”, blikt ze terug. “En financieel ook fijn, want mijn kanaal kostte die eerste twee jaar alleen maar geld. Met mijn eerste YouTube-verdiensten ben ik naar Amsterdam gegaan. Naar de MAC Pro-winkel, om daar een paar oogschaduws en een lipgloss te shoppen. Daar was ik wel trots op, ja, maar ik had niet het idee dat dit echt iets groots ging worden. Dat kwam pas later, toen ik voor het eerst viral ging met The Power of Makeup. Toen dacht ik wel even: o, wow.”

Enorme perfectionist

Nikkie, die zichzelf omschrijft als ‘een uit de hand gelopen visagist met een zakelijke visie’, heeft eigenlijk nooit een Plan B gehad. “Daarom ben ik ook niet gaan studeren, daar zou ik toch niets mee gaan doen.” Als ze nu iets tegen haar veertienjarige zelf mag zeggen? “Laat, laat, laat het eens los! Ik ben een enorme perfectionist en daardoor niet altijd heel lief voor mezelf”, vertelt ze. “Ik probeer mezelf ook altijd op een bepaald niveau te houden, zeker wat werk betreft. Maar dat is niet altijd gezond. Als ik een bepaald idee heb hoe iets moet gaan of eruit moet zien, kan ik mezelf soms een beetje gek maken. En dat is zonde. Het mag soms ook op de makkelijke manier. Dat heeft niemand door… Dus ik zou wel willen zeggen: laat even los en geniet iets meer.”

Offline zijn

Omdat Nikkie niet altijd in het moment zat, heeft ze het geoel dat ze dingen gemist heeft. “Ik zat altijd op mijn telefoon. Ook als ik op visite was. Ik had ook nooit weekend, want ik ging altijd maar door, door, door… En toen kwam Wes (manager en zakenpartner, red.) in mijn leven. Hij heeft weekenden geïntroduceerd”, vertelt de beauty. “‘Ga maar gewoon even niks doen’, zei hij. Dat was heel onwennig voor me. Maar in de loop der tijd ben ik wel gezelliger geworden. Als ik uit eten ga, probeer ik mijn telefoon weg te leggen en offline te zijn. Ik wil het leven écht meemaken en niet via een scherm.”

In de nieuwste Grazia lees je het hele interview met Nikkie de Jager, waarin ze openhartig vertelt over bruiloft, eigen beautymerk en dromen. Vanaf donderdag 15 december in de winkel! 

Tekst: Agnes Hofman | Beeld: Ruud Janssen 

Laatste nieuws