Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zoveel betaalde Matthew Perry om van zijn verslaving af te komen

Het heeft hem behoorlijk wat gekost, zowel op persoonlijk als op financieel vlak.

Tussen 1994 en 2004 vertolkte Matthew Perry de rol van Chandler Bing in Friends. Het leverde hem enorm veel succes op, maar achter de schermen kampte hij met een verslaving aan alcohol en pijnstillers. Inmiddels is hij achttien maanden helemaal clean. Dat heeft hem echter behoorlijk wat gekost, zowel op persoonlijk als op financieel vlak.

Stevige verslaving

Matthews' verslaving begon in 1997. Hij had een jetski-ongeluk gehad en moest de pijnstiller Vicodin slikken. Daar kon hij al gauw niet meer mee stoppen. Het ging steeds verder en er kwam een alcoholverslaving bij kijken. Op een gegeven moment stond hij regelmatig met een behoorlijke kater op de set van Friends. "Ik had de bijzondere regel dat ik niet mocht drinken op de set. Maar ik ging vaak naar het werk met een behoorlijke kater. Het is vreselijk om je zo te voelen en niet alleen te moeten werken, maar ook nog eens 'de grappige' te moeten zijn", zei hij in een interview met The New York Times. Op het dieptepunt slikte hij zo'n 55 Vicodins. "En dat bovenop andere medicijnen en flink wat wodka."

Hold up: Matthew Perry's vader speelde ook in Friends

Overal de grap in zien

Het ging van kwaad tot erger en in 2000 werd Matthew opgenomen in het ziekenhuis. Hij had een alvleesklierontsteking opgelopen als gevolg van zijn alcoholgebruik. Hij moest afkicken, want niet makkelijk ging. "Ik werd niet sober omdat ik dat wilde. Ik werd sober omdat ik bang was dat ik de volgende dag dood zou gaan." Hij ging op dezelfde manier als Chandler met moeilijke situaties om: hij maakte overal grappen over. "Ik probeer mezelf als een jokester neer te zetten, zodat het voor mensen voelde alsof ze op vakantie waren als ze met me omgingen. Dat hielp echter maar tot een bepaald punt."

Anderhalf jaar clean

Uiteindelijk kostte het hem meerdere pogingen, maar wist hij anderhalf jaar geleden echt af te kicken. Hij heeft een boek geschreven over wat hij heeft meegemaakt, getiteld Friends, Lovers and The Big Terrible Thing. Dat verschijnt volgende week. Hij heeft bij The New York Times al uit de doeken gedaan hoeveel het afkicken hem ongeveer heeft gekost. "Ik heb waarschijnlijk iets van negen miljoen dollar uitgegeven om nuchter te worden." Een enorme smak geld, maar we zijn blij dat het hem gelukt is!

Bron: The New York Times, US Weekly, LINDA. | Beeld: BrunoPress