Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Real life: 'Ik durfde de deur nauwelijks uit, bang voor de deurwaarder'

'Ik heb me nog nooit zo eenzaam gevoeld.'

Steeds meer Nederlanders komen financieel in de knel, ook mensen met een goed inkomen. Rowena Rousseau (27) is één van hen. Ze dacht dat ze haar zaakjes op orde had, maar heeft nu torenhoge schulden. "De rekeningen stapelden zich in hoog tempo op."

Ineens problemen

"Als coach help ik vrouwen financieel onafhankelijk te worden. Iets waar ik zelf in mijn vorige huwelijk en nu als alleenstaande moeder met twee jonge kinderen altijd hard voor heb gestreden. Dat ik die strijd zelf dreigde te verliezen, had ik nooit verwacht. Ik verdiende lange tijd meer dan genoeg om goed voor mezelf en mijn twee dochters te zorgen. Ons huurhuis van zestienhonderd euro plus de dure opvang voor de kinderen, zorgden ervoor dat mijn vaste lasten samen rond de vierduizend euro waren. De tweehonderdvijftig euro alimentatie van mijn ex viel in het niet bij alle hoge kosten. Dankzij mijn goedlopende bedrijf kon ik alles gelukkig alleen betalen."

"Tot eind vorig jaar. Een van mijn klanten kwam zelf onverwachts in de problemen en kon mijn factuur niet meer betalen. Een maand later moest ik een andere klant ook een betaalherinnering sturen. In januari kwam daar nog eens een onverwachte belastingaanslag van duizenden euro’s bij."

Buffer

"Ik adviseer mijn klanten altijd een buffer op te bouwen, die van mij was alleen door een investering in mijn bedrijf op dat moment nagenoeg leeg. In diezelfde periode kwamen we er ook nog eens achter dat mijn oudste dochter autisme heeft, en het beter is als ze alleen ’s ochtends naar school gaat. Daardoor kon ik plotseling nog maar halve dagen werken en kwam er nog minder geld binnen. Zo stapelden de rekeningen zich in hoog tempo op en kon ik al snel zelfs de huur niet meer betalen."

"In het voorjaar zat ik zo diep in de shit dat ik de gordijnen dichthield en de deur nauwelijks nog uit durfde. Bang voor de deurwaarder die wekelijks aanbelde. Ondertussen groeide de stapel enveloppen in mijn kast. Allemaal ongeopend, want ik was veel te bang voor de torenhoge schuld die inmiddels minimaal twaalfduizend euro moest zijn. Uit schaamte durfde ik tegen niemand iets te zeggen. Ook voor mijn kinderen probeerde ik me groot te houden en niets te laten merken. Op een bepaald moment liep ik in de supermarkt en moest ik kiezen tussen brood of tampons. Ik koos voor het eerste en heb die week met een washandje in mijn onderbroek rondgelopen. Het kon niet anders."

In shock

"In juni kreeg ik een mail van mijn huurbaas dat ik mijn huurachterstand nog dezelfde maand moest betalen, anders werden we ons huis uitgezet. Ik was in shock. Wat moest ik doen? Ik heb me nog nooit zo eenzaam gevoeld. Niet veel later zat ik in de auto. Ik zag een lantaarnpaal en dacht: als ik nu gas geef en op die paal af rijd, ben ik overal vanaf. Tot ik aan mijn twee dochters dacht: meer dan genoeg redenen om te blijven leven. Ik schrok van deze nare gedachtes en wist: nu is het genoeg."

"Na thuiskomst belde ik mijn moeder en vertelde haar alles. Ze wist wel dat ik het financieel wat moeilijker had nu ik geen hele dagen meer kon werken, maar dit had ze nooit verwacht. Ze schrok zich rot en kwam meteen naar me toe. Samen hebben we die berg enveloppen geopend. Uiteindelijk kwamen we op bijna twintigduizend euro schuld uit. Mijn moeder heeft een lijst met de schuldeisers gemaakt en overal een betalingsregeling mee getroffen. Ik besloot mijn huur op te zeggen en ben met mijn kinderen bij mijn moeder ingetrokken. De enige oplossing om binnen een jaar uit de schulden te komen."

Nachtmerrie

"Dankzij de positieve instelling van mijn moeder heb ik mijn energie terug. Dezelfde positieve energie waarmee ik eerder niet alleen mezelf, maar al zoveel vrouwen aan financiële onafhankelijkheid heb geholpen. Ik besloot naar andere mogelijkheden te zoeken om geld te verdienen, en vond nieuwe online verdienmodellen met mijn eigen bedrijf. Met succes. Mijn groeiende inkomen en het feit dat ik alles weer helder zag, gaven me ook de moed om open te zijn over mijn financiële nachtmerrie."

"In de hoop het taboe te doorbreken, heb ik een YouTube-video geplaatst waarin ik alles deel. Hierop kreeg ik bijna driehonderd dm’s; allemaal vrouwen die zich in mijn verhaal herkennen. Helemaal nu alles ineens zoveel duurder is geworden ervaren ze financiële stress. Terwijl de meesten eerder prima konden rondkomen, heel heftig. Gelukkig inspireer ik met mijn verhaal veel van hen om niet in die negatieve spiraal te blijven hangen, maar juist naar oplossingen te zoeken. Zo werkt het voor sommigen beter om niet langer in loondienst te blijven, maar een eigen bedrijf op te zetten met meerdere verdienmodellen, net zoals ik heb gedaan."

"Ik adviseer ook als je in de problemen raakt er juist open over te zijn, want alleen dan kunnen anderen je helpen. Zo komen mijn vriendinnen sinds ze mijn situatie kennen regelmatig met bakjes eten langs. Ik betaal nu maandelijks vijftienhonderd euro aan alle schuldeisers en hoop binnen negen maanden alles te hebben afbetaald. Aangezien ik mijn werk overal kan doen, heb ik besloten om met mijn dochters naar Spanje te verhuizen. Daar is het leven een stuk goedkoper en ik kan er een appartement aan het strand huren voor vijfhonderd euro. Een droom die uitkomt."

Tekst: Jill Waas | Beeld: iStock