Hoe zit het nou: tellen de uren slaap voor middernacht echt dubbel?

Is het echt zo belangrijk om op tijd naar bed te gaan?

We horen het vaak: de uren slaap die je vóór middernacht krijgt, zouden dubbel tellen. Als je voor middernacht gaat slapen, zou je beter uitgerust wakker worden dan wanneer je het laat maakt. Het zou met onze biologische klok te maken hebben. In principe klinkt het logisch, but is it true?

Wanneer je gaat slapen is belangrijk

Hoe zit het nou precies met die uren slaap? Dr. Guy Meadows, slaappsycholoog, heeft aan Glamour verteld dat we onze beste nachtrust inderdaad in principe vóór middernacht krijgen. Toch moet er wel een kanttekening bij geplaatst worden. Het heeft namelijk vooral te maken met het moment waarop je je uit jezelf slaperig voelt. Ja, het tijdstip waarop je gaat slapen is belangrijk voor je nachtrust. Het verschilt echter per persoon welk tijdstip het meest ideaal is. Dat hangt af van je slaapcyclus en van het feit of je een ochtend- of avondmens bent.

Delayed sleep phase

“Mensen zijn geprogrammeerd om ’s nachts te slapen, maar de exacte timing van de slaap varieert van persoon tot persoon. Het hangt van onze genen af. Waar sommige mensen ervan profiteren als ze voor middernacht gaan slapen, laat onderzoek zien dat 28 procent van de mensen een ‘delayed sleep phase’ heeft. Dat houdt in dat je van nature later naar bed gaat en later wakker wordt. Voor die zogeheten ‘nachtuilen’ werkt het ’t beste om op een later tijdstip te gaan slapen”, aldus Meadows.

Licht en donker

Om de best mogelijke nachtrust te krijgen, is het van belang dat je daadwerkelijk gaat slapen wanneer je lichaam aangeeft dat je slaperig bent. Voor veel mensen is dat al op het moment dat de zon net onder is. Hoe dat kan? “De licht-donker cyclus is verbonden met de slapen-wakker zijn cyclus”, zegt Meadows. Licht is het signaal dat we wakker moeten zijn, terwijl donker het signaal is dat we moeten slapen. We hebben lichtgevoelige cellen in onze ogen, die vaststellen hoeveel licht er is en dat doorgeven aan de interne klok in ons brein. Die klok stimuleert dan het systeem in ons lijf dat slaaphormonen aanmaakt, zodat het lichaam en de geest worden voorbereid op slaap.” Aha!

Eerste uren

De eerste uren slaap die je krijgt, zijn dus voor iedereen belangrijk. Je slaapt het beste als je naar bed gaat zodra je slaperig wordt. Wel verschilt het per persoon wanneer dat gebeurt. Voor mensen die vroeg moe worden, is het dus inderdaad zo dat de uren slaap die ze vóór middernacht krijgen het allerbelangrijkst zijn. Ben je een echte night owl? Dan geldt de regel een stuk minder streng voor jou.

Bron: NSMBL, Glamour | Beeld: New Girl

Laatste nieuws