Een goede nachtrust is hot: 4 tips om beter te slapen

Wij helpen je een handje.

Lees ook

Slapen: we besteden er liever niet al te veel tijd aan. Meestal staat het onderaan onze to-do lijst. Daar mag verandering in komen, want slapen is de trend van 2022. Steeds meer mensen kiezen ervoor om goed voor zichzelf te zorgen en naar hun lichaam te luisteren. Slapen maakt daar een vast onderdeel vanuit en het mooie is: van slapen voel je je niet alleen fitter, vitaler en energieker, je ziet er ook stralend uit. Kortom, slapen is het nieuwe zwart, en wij geven je vier tips hoe je beter kunt slapen.

1. Hoe bewust ben jij je van je lichaam door de dag heen?

Heb je last van veel gedachtes? Soms lijkt het wel alsof je hoofd altijd maar ‘aan’ staat. Doordat we zoveel in ons hoofd leven en onze aandacht continu naar onze gedachtes gaat, vergeten we weleens dat we een lichaam hebben. Een lichaam dat altijd de waarheid spreekt en alleen maar in dit moment kan zijn, en dus niet in het verleden of de toekomst. Des te minder je in je hoofd leeft en wat meer in contact bent met je lijf, des te meer energie je hebt. En het zorgt ervoor dat je in de avond makkelijker in slaap valt. Plan in ieder geval één keer per dag een stopmoment in, bijvoorbeeld als je in de ochtend wakker wordt onder je 4 seizoenen dekbed. Blijf even liggen, in plaats van meteen je bed uit te springen. Voel je lichaam, je adem en observeer je gedachtes.

2. Stopmomenten

Dergelijke stopmomenten door de dag heen zijn belangrijk, ook voor een goede nachtrust. Als je pas tegen de avond als het tijd is om naar bed te gaan, jezelf de vraag stelt hoe het eigenlijk met je gaat, is de kans groot dat je lichaam nog in versnelling vijf staat. Hierdoor is het lastig om tot rust te komen, laat staan dat je in slaap kan vallen. Het helpt uiteraard als je jezelf een zacht hoeslaken cadeau geeft, maar de kwaliteit van je slaap zal het niet ten goede komen. Plan door de dag stopmomenten in, en dit hoeft niet lang te zijn, om even stil te staan bij hoe je je voelt. Dit kan ook op de wc zijn, zonder telefoon uiteraard.

3. Met aandacht

Als je beter wilt slapen, moet je kijken hoe je overdag leeft en naar hoe je de dingen doet die je doet. Neem tandenpoetsen. Doe je dit snel en even tussendoor, al lopend door het huis? Of doe je dit met aandacht? Het gaat hierbij niet om mindful aanwezig te zijn, maar juist om je bewust te worden van je lichaam. Hoe sta je? Hoe heb je je tandenborstel vast, met hardheid of ontspannen? Hoe poets je je tanden? Loop je rond of sta je stil? Ben je gehaast of juist niet? Heb je veel gedachtes? Hoe is je ademhaling? Kleurt het lichtje van je elektrische tandenborstel weleens rood? Dat laat zien dat er wat meer wasverzachter in je leven nodig is.

4. Hoe zit jij op de bank?

Je houding door de dag heen is bepalend voor hoe je je voelt, en dus ook voor hoe je ’s avonds in bed stapt. Alles heeft met elkaar te maken en heeft een impact. Veel mensen zitten onderuitgezakt op de bank. We zijn het zo gewend, dat het ons niet meer opvalt. Onze rug houdt ervan om rechtop te zitten. Let wat meer op je houding en met name hoe je achter je laptop zit als je bijvoorbeeld een serie kijkt. Pas je houding aan en oefen hiermee. En als je het vergeet? Hang dan een briefje op de ijskast.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook