Oeps: dit is de reden dat je op ongepaste momenten in de lach schiet

Is dit jou weleens overkomen?

Lees ook

Je kent het wel: iemand vertelt iets serieus en jij schiet opeens in de lach. Awkward, maar je bent niet de enige die dit soms overkomt. Het is gelukkig allemaal logisch te verklaren!

Lachen

Laten we vooropstellen dat lachen erg gezond is. Een flinke lachbui op z’n tijd kan dus ook helemaal geen kwaad, maar soms schiet je ook in de lach op een moment dat je dit eigenlijk niet wilt. Er zijn verschillende redenen waardoor je soms moet lachen op ongepaste momenten. De situatie en je psychische toestand kunnen hier bijvoorbeeld invloed op hebben.

Emoties vermijden

Wanneer je bepaalde emoties wilt vermijden, is het goed mogelijk dat je een heel andere emotie laat zien dan wat je eigenlijk voelt. Het is een manier om een muur op te trekken, waardoor je makkelijker met ingewikkelde of pijnlijke situaties om kunt gaan. Een soort zelfbescherming, eigenlijk. Heb je bijvoorbeeld een spannend gesprek of wordt er een verdrietige boodschap gedeeld? Dan kan het dus goed zijn dat je begint te lachen, om een huilbui te voorkomen.

Spanning kwijtraken

Als je moet lachen op een ongepast moment, is dat dus vaak omdat je eigenlijk niet goed kunt omgaan met de situatie. Door te lachen kun je je emoties beter onder controle houden – al komt er dan wellicht een andere emotie uit dan je eigenlijk zou willen. Er zit op zo’n moment vaak veel spanning en energie in je lichaam en dat moet eruit. Door te lachen raak je dit kwijt, maar eigenlijk voel je iets anders.

Het kan echter ook andersom werken: dat je je heel negatief uit, terwijl je eigenlijk dolgelukkig bent. Als je ontzettend blij bent, voel je je zo overweldigd dat je lichaam een uitweg zoekt om hiermee om te gaan. Misschien een beetje gek, maar deze tegengestelde emoties zijn dus heel logisch te verklaren!

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook