Romy Boomsma over voorstadium baarmoederhalskanker: ‘Wees er op tijd bij’

De beauty hoopt haar volgers wakker te schudden door haar verhaal te delen.

Vanaf je 30e wordt iedere vrouw in Nederland opgeroepen om een uitstrijkje te laten maken. Iets wat veel vrouwen vergeten of uitstellen. Ook Romy Boomsma stelde haar afspraak uit, maar dit bleek achteraf geen goede keuze. Via Instagram doet ze openhartig haar verhaal.

Uitstrijkje

“Waarschijnlijk had ik hier niets over gedeeld als ik er niet zelf aan was herinnerd doordat ik een post voorbij zag komen van iemand die ik ken, van mijn leeftijd, die zonder klachten toch een voorstadium van baarmoederhalskanker bleek te hebben. Bij mij bleek dat ook het geval te zijn”, begint ze haar verhaal. Romy werd vorig jaar dertig en ontving de brief met de oproep om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. De brunette benadrukt dat ze de afspraak steeds voor zich uit schoof en niet had verwacht dat er iets aan de hand kon zijn. 

Gynaecoloog

Toch besloot Romy een afspraak te maken, waarna bleek dat het uitstrijkje niet was wat het moest zijn. “Nog niets om me zorgen over te maken, maar ik werd voor de zekerheid toch doorgestuurd naar het ziekenhuis voor meer onderzoek. De gynaecoloog daar vermoedde op het zicht dat het niets ernstigs zou zijn en dat het ging om licht afwijkende cellen, wat ook uit mijn uitstrijkje naar voren was gekomen. Ze nam een biopt af en twee weken later werd ik gebeld met de uitslag daarvan: het ging toch om een voorstadium van baarmoederhalskanker.”

“Gisteren is het laagje van mijn baarmoedermond met de afwijkende cellen verwijderd middels een lisexcisie. Hopelijk is alles schoon nu en is er verder geen behandeling nodig, die uitslag krijg ik over twee weken.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma (@romyboomsma)

Waarschuwing

Een behoorlijke schok, die Romy absoluut niet had verwacht. Hoewel de beauty normaal gesproken niet zulke uitgebreide berichten op social media deelt, hoopt ze hierdoor andere vrouwen op te roepen om à la minute een afspraak te maken. 

“Misschien, door mijn verhaal nu te delen, wordt de oproep van het bevolkingsonderzoek uit een keukenla gevist of opnieuw aangevraagd waardoor iemand anders er ook op tijd bij is”, stelt ze dan ook. “Want ook zonder klachten kan je een voorstadium van baarmoederhalskanker blijken te hebben en er op tijd bij zijn kan alle verschil uitmaken.”

Bron: Instagram | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws