Kijkers geschrokken van heftige verkrachtingsscène in GTST

'Op zich was een trigger warning geen overbodige luxe geweest.'

Lees ook

In de nieuwste aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden die gisteravond op Videoland verscheen, werd een enorm actueel onderwerp aangesneden. Een personage werd verkracht en dat zorgde bij veel kijkers voor een enorme schok. Met de huidige aantijgingen rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag rondom The Voice of Holland kwam deze scène behoorlijk hard aan. 

Obsessieve stalker

In de GTST-scène die kijkers gisteren vooruit konden kijken op Videoland werd een heftige scène uitgezonden. Aan het einde van de aflevering zien we Saskia, gespeeld door Tamara Brinkman. Zij wordt verkracht door Roman, gespeeld door Kiefer Zwart. 

Roman werd in de serie geïntroduceerd als handsome huisarts, maar blijkt een obsessieve stalker te zijn. In de aflevering is dan ook te zien hoe een voorzichtige omhelzing uitloopt tot een verkrachting. Gevolgd door een aantal heftige beelden waar Saskia huilend onder de douche zit. De makers van de soapserie geven vervolgens aan bij welke meldpunten je terecht kunt, wanneer je slachtoffer bent van seksueel misbruik. 

Geschrokken reacties

Fans van het programma zagen deze heftige wending in de serie echter totaal niet aankomen. Volgens veel kijkers is de timing, gezien de misstanden rondom The Voice, allesbehalve handig. Daarnaast zijn kijkers het erover eens dat er een trigger warning in beeld had moeten komen.

“Dat zelfs je veilige GTST niet meer triggervrij is. Sjonge, moest dat nou die scène over seksueel misbruik?”, “Op zich was een trigger warning geen overbodige luxe geweest” en “GTST had niet van tevoren kunnen bedenken, dat dit onderwerp nu zo actueel zou zijn. Pfff heftig hoor”, klinkt het op Twitter.

Hier kun je terecht

De soapserie wijst kijkers van het programma aan het einde van de aflevering op een aantal instanties die je kunnen helpen als je seksueel misbruik ervaart of signaleert. Een goede plek waar je dit kunt doen is bij Centrum Seksueel Geweld. Doordat zij aandacht geven aan de fysieke en psychologische reacties op seksueel geweld, kunnen ze een groot verschil voor je maken. Op de website van het centrum vind je al veel handvaten die je wellicht kunnen helpen bij het beantwoorden van vragen. Centrum Seksueel Geweld is er voor iedereen, ook voor misbruik wat langer geleden plaatsvond. Ze hebben vestigingen in alle regio’s van Nederland.

Centrum Seksueel Geweld is 24/7 telefonisch bereikbaar.
Telefoonnummer: 0800-0188
Site: centrumseksueelgeweld.nl

Indien je nog twijfels hebt, kun je ook de website Watkanmijhelpen.nl van de Rijksoverheid raadplegen. Hier vind je ervaringsverhalen van andere slachtoffers – van vrouwen en mannen – en krijg je hiermee inzicht in de twijfels die zij hadden. Ook delen ze hoe ze uiteindelijk goede hulp hebben gevonden.

Seksueel misbruik signaleren

Wanneer iemand jou in vertrouwen neemt om te praten over seksueel misbruik, kan jouw hulp van grote waarde zijn. Benieuwd wat je dan moet doen? Op de website van het Centrum Seksueel Geweld deelt de organisatie tien handige tips die je hierbij kunnen helpen. Zo is het als eerste belangrijk dat je die persoon laat weten dat je er voor hem of haar bent en luistert met aandacht. Ook zal het slachtoffer niet meteen alle details willen delen, bijvoorbeeld uit schaamte. Respecteer dit en bewaar eventuele vragen voor een later moment.

Ook als je iemand wilt steunen kun je terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. De medewerkers kunnen je dan advies geven of helpen om het slachtoffer zo goed mogelijk te helpen. Als vriend of familielid, maar ook als docent of werkgever. Met de juiste hulp kan iemand adequaat geholpen worden, en dit kan het slachtoffer veel steun bieden.

Bron: Metronieuws | Beeld: Goede Tijden, Slechte Tijden

Laatste nieuws

Zie ook