Good to know: wat te doen als je zelf seksueel misbruik signaleert of ervaart

Bij deze instanties kun je je verhaal doen of aan de bel trekken.

Lees ook

Helaas is het de werkelijkheid dat seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag niet alleen bij tv-programma’s zoals The Voice of Holland voorkomt. Ook op andere plekken kan dit gebeuren. Daarom geven we graag de aandacht aan instanties en plekken die je kunnen helpen als je seksueel misbruik ervaart of signaleert.

Het onderwerp: misbruik

Door de misstanden bij The Voice of Holland is het onderwerp seksueel misbruik ineens trending geworden. Het onderwerp wordt overal besproken en dat is goed. Zo laten diverse onderzoeken zien dat je er hierdoor bewuster mee bezig bent en je weet wat je kunt doen als je het zelf ziet. Ook wordt hierdoor het stigma dat heerst veel kleiner.

Seksueel misbruik ervaren

Wanneer je seksueel misbruik ervaart, is het misschien niet je eerste gevoel om iets te gaan zeggen. Gevoelens als schaamte en verwarring zijn hier heel normaal. Toch kan het je ook helpen wanneer je in de eerste dagen na het misbruik hulp gaat zoeken. Hierdoor kunnen eventuele sporen worden gevonden en krijg je hulp bij het verwerken.

Hier kun je terecht:

Een goede plek waar je dit kunt doen is bij Centrum Seksueel Geweld. Doordat zij aandacht geven aan de fysieke en psychologische reacties op seksueel geweld, kunnen ze een groot verschil voor je maken. Op de website van het centrum vind je al veel handvaten die je wellicht kunnen helpen bij het beantwoorden van vragen. Centrum Seksueel Geweld is er voor iedereen, ook voor misbruik wat langer geleden plaatsvond. Ze hebben vestigingen in alle regio’s van Nederland.

Centrum Seksueel Geweld is 24/7 telefonisch bereikbaar.
Telefoonnummer: 0800-0188
Site: centrumseksueelgeweld.nl

Indien je nog twijfels hebt, kun je ook de website Watkanmijhelpen.nl van de Rijksoverheid raadplegen. Hier vind je ervaringsverhalen van andere slachtoffers – van vrouwen en mannen – en krijg je hiermee inzicht in de twijfels die zij hadden. Ook delen ze hoe ze uiteindelijk goede hulp hebben gevonden.

Seksueel misbruik signaleren

Wanneer iemand jou in vertrouwen neemt om te praten over seksueel misbruik, kan jouw hulp van grote waarde zijn. Benieuwd wat je dan moet doen? Op de website van het Centrum Seksueel Geweld deelt de organisatie tien handige tips die je hierbij kunnen helpen. Zo is het als eerste belangrijk dat je die persoon laat weten dat je er voor hem of haar bent en luistert met aandacht. Ook zal het slachtoffer niet meteen alle details willen delen, bijvoorbeeld uit schaamte. Respecteer dit en bewaar eventuele vragen voor een later moment.

Ook als je iemand wilt steunen kun je terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. De medewerkers kunnen je dan advies geven of helpen om het slachtoffer zo goed mogelijk te helpen. Als vriend of familielid, maar ook als docent of werkgever. Met de juiste hulp kan iemand adequaat geholpen worden, en dit kan het slachtoffer veel steun bieden.

Bron: ELLE | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook